Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Långa straff för mordet i Fagersta

Samtliga åtalade dömdes till fängelse när Västmanlands tingsrätt meddelade sin dom efter mordet på en 45-årig företagare i Fagersta förra året.

Den 32-årige man som sköt 45-åringen döms till livstids fängelse för mord. Änkan till 45-åringen, och hennes syster som också är gift med 32-åringen, döms båda till fängelse i tio år för medhjälp till mord.

Alla tre döms också till utvisning från Sverige på livstid.

Den tredje kvinna, som försattes på fri fot av domstolen i början av juli, döms till skyddande av brottsling. För detta får hon ett års fängelse. Åklagarens yrkande om utvisning också av henne ogillades av tingsrätten.

Det var den 27 april förra året som den 45-årige Fagersta-företagaren sköts utanför sin bostad. 45-åringen hade tiotals miljoner i tillgångar och ingsrätten slår i sin dom fast att motivet till mordet var ekonomiskt.

De tre åtalade kvinnorna nekar till brott, men de åtalades uppgifter om att de tre kvinnorna skulle ha lurats till att tro att 32-åringen bara skulle göra inbrott hos den mördade fäste rätten ingen större tilltro till.

– De åtalades uppgifter är så motstridiga att den historien framstår som helt orimlig, säger rättens ordförande, rådman Johan Alvner. Det går helt enkelt inte ihop.

Dessutom ska 32-åringen haft tillgång till uppgifter om företagaren som bara kan ha kommit från änkan och hennes syster.

Ett annat tungt bevis är den telefontrafik som förekom mellan de åtalade under tiden för mordet. Tingsrätten menar att alla dessa uppgifter tillsammans styrker åklagarens version av händelseförloppet.

Tre av de fyra försvarsadvokaterna var mycket besvikna över de hårda domarna.

– Jag ska träffa min klient i eftermiddag och jag ska råda honom att överklaga domen, jag anser att det finns utrymme för ett tidsbestämt straff, säger Brage Åman som försvarar 32-åringen..

– Vi har redan bestämt att vi ska överklaga, säger Maria Wilhelmsson som försvarar änkan. Vi förstod att det skulle bli en fällande dom när hon inte släpptes ur häktet.

– Att det blev ett hårt straff är inte förvånande, den här rådmannen är känd för att vara sträng.

– Min klient är förkrossad, säger Jan Smolander som försvarar systern. Vi kommer att överklaga.

Jacob Asp som försvarar den 47-åriga kvinnan är däremot nöjd med domen.

– Hon har bara fällts för det som hon erkänt, säger han.