Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Langs deckare spelas in i Nora

Långt framskridna planer finns på att göra film av sex Maria Lang-deckare. Flera manus är redan klara. Total produktionskostnad beräknas till 78 miljoner kronor. Möjlig inspelningsstart i februari nästa år.

Bakom projektet står TV 4 och Pampas produktion som har köpt filmrättigheterna från Norstedts förlag. Pampas har tidigare varit inblandade i storsatsningar som Wallander, Millennium och den tv-aktuella serien ”Anno 1790”. Dessutom samarbetar man just nu med TV 4-gruppen med de nya Hamilton-filmerna med Mikael Persbrandt i huvudrollen.

Total budget för Langprojektet ligger på 78 miljoner kronor. Sex av miljonerna förväntas komma från Örebroregionen, fyra miljoner från offentliga samt två från privata källor.

Kommunstyrelsen i Nora beslutade i onsdags att gå in som medfinansiär, med en miljon kronor. Andra tänkta offentliga finansiärer, som ännu inte fattat beslut i frågan, är Örebro, Kumla, Örebro läns landsting och Regionförbundet.

– Det här är ett väldigt lustfyllt projekt att jobba med. Och det är väldigt glädjande att Nora bestämt sig för att vara med. För mig som filmare är Nora helt fantastiskt, med sin välbevarade tidstypiska miljö. Scenografin är liksom redan klar. Går allt i lås kommer vårt projekt att ge ett väldigt starkt avtryck i hela regionen, säger Johan Mardell på Pampas produktion AB.

Varför Maria Lang och vilka böcker ska ni göra film av?

Är filmerna tänkta för TV4 eller bioduken?

– Det berättar jag gärna och länge om när finansieringen är klar. Men ännu är inget officiellt produktionsbeslut taget.

– Det blir samma svar där. Jag måste vara lite tråkig. Det hoppas jag att du respekterar.

På Filmregion Stockholm Mälardalen som fungerar som samordnare i projektet är man också väldigt hoppfull.

– Vi har jobbat länge med detta. Det befinner sig i finansieringsfasen just nu. Går det hela i lås är det ett jätteroligt projekt. Att det kommer att filmas en hel del i Nora är väl en självklarhet. Men vi hoppas även på studion i Hällabrottet i Kumla, säger Åke Lundström, vd.

Det är inte den första filmatiseringen som gjorts av Maria Langs böcker. Men det var ett tag sedan sist. 1960 kom ”När mörkret faller”, 1961 ”Ljuvlig är sommarnatten” och 1969 ”Håll polisen utanför”, en specialskriven serie för tv där Sven-Bertil Taube spelade huvudrollen som kommissarie Christer Wijk.