Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Långsam första dans

De påstås vara efterträdare till Bounce. Men Freestyle Phanatix inledning av dansfestivalen var i det segaste laget.

Många ungdomar vek ihop sina långa ben i Konserthusets stolsrader i går kväll, när Dansfestival Västmanland drog i gång.

Breakdancegruppen Freestyle Phanatix är Skandinaviens största professionella trupp i sin genre, och enligt festivalgeneral Armand Gutheim värdiga efterträdare till Bounce. Men stora behöver inte alltid betyda bra.

En inledningsakt bör kicka i gång en festival med kraft och energi. Det gjorde tyvärr inte breakdansaren Phax Ahamadas tolkning av Svansjön. Monologen, med dansinslag, roade säkert danseleverna i publiken och visade på ett långsamt och tydligt sätt hur imponerande många moves Phax Ahamada kan. Men när en pojke i de bakersta raderna frågade föräldrarna ”när kommer de andra breakdansarna”, var det nog fler än jag som höll med.

Först efter en filmvisning kom resten av Freestyle Phanatix in på scenen med föreställningen Cre8tivity, där gruppen utforskar det klassiska hiphoptalet åtta.

Tyvärr kunde inte VLT närvara på denna del av föreställningen.

Kvällens kanske varmaste jubel gick till danspedagogen Liz Helgoson, vars balett-skola firar 50 år i år.

– Vilken kväll. Det är julafton! sade hon efter att ha fått hedersstipendium ur Västmanlandsmusikens ordförande Marita Öberg Molins hand.

– Jag vill att alla ska dansa. Det ska börjas tidigt, för barn som dansar uppskattar dans och förstår hur fantastiskt det är, sade hon, och rev ner stora applåder.

Nu inleds två fullspäckade dansveckor, där västmanlänningarna har chansen att se allt från experimentell dans till flamenco.

Dansfestival Västmanland

Vad: Invigning Dansfestival Västmanland.

Var: Konserthuset.

När: I går.

Info: Se hela programmet på www.dansfestivalen.se