Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Långtidsanvändning av mobiltelefon kan vara farligt

Svar på Mona Nilssons insändare ”Strålskyddsmyndigheten skyddar mobilindustrin” (VLT 30/3).

I sin insändare hävdar Mona Nilsson att Strålsäkerhetsmyndigheten skyddar mobilindustrin.

Så är det självklart inte.

Vårt uppdrag är att arbeta för ett strålsäkert samhälle genom att på olika sätt öka säkerheten och begränsa riskerna med strålning.

Vi baserar våra rekommendationer och riskbedömningar dels på rapporter från vårt vetenskapliga råd, dels på annan relevant forskning.

Mona Nilsson hävdar också att den internationella strålskyddskommissionen, ICNIRP, är jävig.

ICNIRP:s huvuduppgift är att följa forskningen inom området och ändra gällande riktlinjer när ny kunskap om hälsorisker kommer fram.

Kommissionen tar inte emot ekonomiska bidrag från industrin, och den ställer krav på opartiskhet hos sina medlemmar.

Strålsäkerhetsmyndighetens bedömning är att allmänhetens exponering för radiovågor från basstationer för mobiltelefoni, trådlösa nätverk och liknande inte medför någon hälsorisk.

Den bedömningen delas av i stort sett alla strålsäkerhetsmyndigheter i hela världen, liksom av Världshälsoorganisationen WHO.

För mobiltelefoner finns däremot en vetenskapligt grundad misstanke om möjliga hälsoeffekter vid långtidsanvändning (mer än tio år).

Misstanken är visserligen svag, men vi rekommenderar ändå sedan flera år tillbaka försiktighet vid användning av mobiltelefon: Använd handsfree, håll ut telefonen från kroppen och ring i första hand när täckningen är god.

Rekommendationerna är särskilt viktiga för barn och ungdomar eftersom de med stor sannolikhet kommer att använda mobiltelefon under lång tid.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare