Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Länspolismästaren: Vårt län har fått fler poliser

Bilden av Polisen Västmanlands arbete är betydligt mer positiv än vad som framgår av Polisförbundets undersökning ” Vart tog alla poliser vägen?” När året är slut har länet fått 51 nya poliser som alla ska arbeta i yttre tjänst i länets fyra närpolisområden.

Polisförbundet hävdar i sin undersökning att det i dag blivit färre poliser på gator och torg trots regeringens löfte om 20 000 poliser i landet vid utgången av 2010. I Västmanland har antalet poliser ökat från 467 (2006) till 520 vid halvårsskiftet i år. Under året kommer ytterligare 51poliser till Västmanland, vilket gör att vi har drygt 100 poliser fler i länet vid årsskiftet jämfört med 2006.

Vad gör då alla dessa poliser ”som inte syns”. Faktum är att mer än 45 procent av länets poliskår arbetar i yttre tjänst – som närpoliser, trafikpoliser eller som hundförare.

Närpolisarbetet är en prioriterad del av polisens arbete i länet. Förra året gjordes en omorganisation av polisens yttre arbete med målet att alla närpolisområden vid utgången av 2010 ska ha en egen närpolis/utryckningsstyrka. Tidigare har all utryckningsverksamhet utgått från Västerås. Med årets 51 nya poliser är alla närpolisområden fullt bemannade och samtliga dessa ska då arbeta i yttre tjänst, på gator och torg.

Att integrera utryckning och närpolis-arbete är en möjlighet för poliser att utvecklas och få ta ett ökat ansvar i arbetet utöver utryckningsverksamheten, till exempel arbeta med ungdomar, trafik eller narkotika. Sam-tidigt ger denna breddning ökade möjligheter att arbeta brottsförebyggande genom ökad fokusering på de problem som finns och ger samtidigt ökad personkännedom. Detta ger stora förutsättningar att långsiktigt åtgärda problem.

Under året har synligheten ökat genom ökade krav på fotpatrullering. Likaså har närvaron på särskilt brottsutsatta tider ökat, exempelvis på fredags- och lördagskvällar i anslutning till krogmiljöer.

Ytterligare en brottsförebyggande satsning som kommer att få framtida stora positiva brottsförebyggande effekter är de kontakt-poliser som idag finns för alla skolor i länet. Där kan problem tidigt fångas upp och skolan få stöd för att hindra att problem växer sig onödigt stora.

Ett väl fungerande brottsförebyggande, synligt närpolisarbete och därtill ett bra stöd för brottsoffer, kommer att ge effekter i form av minskad brottslighet och ökade möjligheter att klara upp brott.

Polisen har inte bara ett ansvar att minska brottsligheten utan även att utreda och klara upp brott och se till att fler brottslingar blir lagförda. Detta kräver i sin tur en väl fungerande utredningsenhet samt en underrättelseverksamhet. Också detta är ett långsiktigt brottsförebyggande arbete som kräver resurser. Västmanland har trots allt en hög brottslighet per 1 000 invånare, fjärde högsta i landet, vilket innebär en hög arbetsbelastning.

Att polisen har ökat sin synlighet i länet har uppmärksammats av såväl allmänhet som kommunala företrädare. Vid länspolismästarens ungdomsråd för en vecka sedan svarade också elva av tolv ungdomar att de i dag ser fler poliser ute än tidigare, speciellt under veckosluten.

I en undersökning som Radio Västmanland gjorde här om dagen svarade 41 procent att de aldrig kände sig otrygga att gå ut på kvällarna. 47 procent svarade att de kände sig otrygga ibland och endast 9 procent svarade ofta.

Polismyndigheten och Polisförbundet har i mångt och mycket en gemensam syn på problemen och vilka insatser som behöver göras. Med de satsningar som pågår, med de nya poliser länet nu får samt med ett ökat engagemang och förståelse för uppdraget, finns stora möjligheter att minska brottsligheten och ytterligare öka tryggheten.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel