Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Länsstyrelsens order: Banta hunden!

Länsstyrelsen har beordrat bantning av en överviktig hund i Hallsta. Det är inte helt ovanligt. Allt fler hundar blir överviktiga och det kan medföra allt från dia-betes till ledbesvär.

hallstahammar. Cirka 30 procent av Sveriges hundar beräknas vara överviktiga.

Det innebär att de väger minst 15 procent mer än idealvikten för rasen. En hund som ska väga 20 kilo är alltså överviktig om den väger 3 kilo för mycket.

Allt fler hundar verkar bli överviktiga.

– Jag har ingen statistik, men känslan är väl att det blir vanligare och vanligare, säger Josefina Nordström, djurskyddshandläggare på länsstyrelsen.

Länsveterinär Marie Dartgard har samma känsla.

– Ja, det känns som om vi tolererar det mer. Att vi kanske ändrat vår referensbild av hur ett djur ska se ut.

Vad kan övervikten leda till?

– Det är ju samma som för oss människor, att de kan få diabetes, hjärt-kärlsjukdomar, ledproblem och en sämre livskvalitet. Man orkar ju ingenting när man bär på en massa kilo extra, säger Marie Dartgard.

Hunden i Hallstahammar är kraftigt överviktig. Den väger nästan 70 kilo, men ska enligt länsstyrelsens föreläggande bantas till en vikt på 40-45 kilo till i mars nästa år. Under tiden ska den regelbundet vägas på veterinärklinik.

Hur får ni kännedom om överviktiga hundar?

– När det är grav övervikt så får vi oftast ett tips. Då åker vi ut och tittar på hunden, säger Josefina Nordström.

En normalviktig hund ska ha markerad midja och nacke. Revbenen ska lätt kunna kännas under huden.

– Det är väldigt vanligt att sällskapsdjur är överviktiga, men inte så mycket så att vi skriver föreläggande, säger Marie Dartgard.

För att länsstyrelsen ska skriva ett föreläggande enligt djurskyddslagen krävs en kraftig övervikt.

– Det händer väl någon gång per år att vi skriver föreläggande, säger Jose-fina Nordström.

Oftast ligger inte någon medveten vanskötsel bakom övervikten, tror Marie Dartgard, som själv har en katt som gärna lägger på sig några kilon för mycket.

– Det kommer ju smygande, man blir hemmablind. Men man måste vara observant och tänka på att hundar har olika storlek. En liten köttbulle extra kan blir väldigt mycket, speciellt för en liten hund.

Vad ska man göra för att hunden inte ska bli överviktig?

– Det är som för en människa. Det handlar om att inte få i sig för mycket kalorier, säger Marie Dartgard.

– Följ de rekommendationer som finns för rasen. Läs på foderförpackningarna och ge inte så mycket extra. En extra korvbit och ostbit kan bli rätt mycket i slut-änden. Sen gäller ju rastning och motion förstås, säger Josefina Nordström.