Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lär sig språket i väntan på gymnasieplats

Hvb-hemmet Global i Surahammar har anställt två lärare för att utnyttja tiden då ensamkommande ungdomar väntar på gymnasieplats.

Annons

För ensamkommande flyktingungdomar i gymnasieålder kan det bli lång väntan för att få gymnasieplats. Det är framför allt bristen på behöriga lärare i svenska 2 samt avsaknaden av lokaler i kombination med det ökande antalet ensamkommande som gör att väntetiden är längre än normalt.

– Gymnasieskolorna har arbetat febrilt med att rekrytera lärare under hösten så i mars kommer många nya grupper att starta för ensamkommande. Då har vi goda förhoppningar på en förbättring, säger Jenny Asp, enhetschef på Arenan i Västerås som sköter antagningen till språkintroduktionen.

Hvb-hemmet Global i Surahammar har skapat en egen studiehjälp genom att använda sig av boendestödjaren Bengt Lekström (som är lärare i grunden) samt den pensionerade läraren Bengt Eriksson. Mellan klockan 10 och 14 varje vardag undervisar de ungdomarna i svenska språket.

– Alla är väldigt engagerade och motiverade, säger Bengt Lekström.

För dagen deltar sex pojkar, alla från Afghanistan. Att lära sig ett nytt språk handlar om att först lära sig ljuden. Tje-ljud som låter och stavas på olika sätt skrivs upp på tavlan och antecknas flitigt i blocken. Lärarna pratar svenska med pojkarna, som varit i Sverige mellan två veckor och upp till några månader.

– Det är så man lär sig bäst, men vi använder bilder också samt att de som lärt sig lite mer svenska kan översätta till de andra, säger Bengt Eriksson.

Undervisningen är ingen traditionell skola utan ett eget koncept som de kallar studiehjälp.

– På så sätt aktiverar sig ungdomarna i vardagen och utnyttjar tiden tills de får gymnasieplats, säger Bengt Lekström.

Studiehjälpen är inne på sin tredje vecka. De båda lärarna har lång erfarenhet av undervisning och använder sig av befintligt material och pedagogik i undervisningen.

Det ljudas för fullt och skrattas åt tokiga bilder som visas på projektorn. Mahdi Ghanbri är den av pojkarna som varit i Sverige längst, ungefär tre månader. Han tycker om landet, men språket är svårt. Han översätter till Mohammad Aqelmohammadi som också gör tummen upp inför sitt nya hemland.

De ensamkommande flyktingungdomar som är från 16 år och upp till 18-årsdagen ska erbjudas gymnasieplats. Arenan i Västerås arbetar för att alla ska få en plats så snart som möjligt.

– Men det kan variera lite beroende på hur lång skolbakgrund man har samt när anmälan till kartläggningssamtal gjordes, säger Jenny Asp på Arenan i Västerås.