Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lärarbrist ger stress

Matematiklektioner har ställts in på Carlforsska gymnasiet. Orsak: Brist på behöriga lärare. Enligt Lärarnas Riksförbund är pressen hård på de lärare som är i tjänst. Men enligt skolledningen är vikariebristen allmän i Västerås.

– Det här är något som är jättejobbigt, särskilt inom matten. Många av oss är nära stressens yttersta gräns. Man kan aldrig vara borta, inte ens på en lektion, säger matematikläraren Karin Norén, som också är lokalt skyddsombud för Lärarnas Riksförbund.

De inställda mattelektionerna på det estetiska programmet är ett bra exempel, anser hon.

– Första vecka tas inga vikarier in, men nu är det andra veckan. Jag vet att de har satt in en vikarie, men vi har två mattelärare som är sjukskrivna.

Hon hänvisar till sin fackliga kollega och ordförande Gunilla Cedlöf. Problemet är bara att Gunilla Cedlöf är en av de mattelärare som är sjukskrivna – för stress.

– Men de uteblivna lektionerna drabbar eleverna också, glöm inte dem, säger Gunilla Cedlöf när VLT når henne.

Johanna Kamph, rektor för bland annat det estetiska programmet på Carlforsska, beklagar problemen men hänvisar i första hand till kommunens poolbolag Bemanningstjänst.

– Vi gör så gott vi kan. Det är oerhört svårt att få tag på behöriga gymnasielärare. Det gäller matematiklärare, men det finns andra ämnen som är ännu svårare. Dans, till exempel.

Eleverna kommer att få extra mattetimmar framöver för att kompensera för de som ställs in.