Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lärare bytte bana – smyckar folk istället

Språket har den före detta gymnasieläraren i svenska och geografi tagit med sig som silversmed. På Beatrice Berglund Tarbys smycken finns nästan alltid några personliga och styrkande ord inristade.

Hittills har de nästan marknadsfört sig ”själva”.

Efter att under flera år ständigt ha gått ner i tjänst som gymnasielärare och tillverkat allt flera smycken vid den lilla provisoriska arbetsplatsen i lägenhetsköket bestämde sig Beatrice Berglund Tarby 2008 för att våga kasta loss och satsa på silversmidet.

Beatrice ringde runt för att hitta billigaste möjliga lokal. Hon hittade den i en källarlokal i en av Mimers fastigheter två minuters gångväg från den egna lägenheten i Centrum.

Hon fick en ruffig lokal, som mest fungerat som cykelförvaring. Efter tre månaders tufft arbete med att riva ut, köra bort puts, måla, dra ny el och belysning kan hon visa runt i den eleganta lokalen. Den går i vitt och svart med två rum, ett stort ljust för arbete och visning och ett mindre med en mysig soffhörna.

Det mesta fixade hon själv, men fick hjälp av pappa med bänkskivorna och brodern med el och belysning. Gamla soffor blev som nya med hjälp av färgade lakan.

I mysdelen tar hon emot små sällskap på litet vin, mys och visning – utan köpkrav. Men de flesta brukar beställa, inte bara den där planerade presenten utan ofta också något till sig själv.

– Företagsidén är att sälja unika handgjorda smycken med personliga budskap inristade, att ge bort litet kärlek till någon annan eller sig själv, berättar Beatrice.

Bara en liten ringklocka vid trappingången skvallrar om vad som döljer sig i källaren. Mest säljer hon genom mun mot munmetoden, visningarna, via nätet och genom återförsäljare. Men det blir spontanbesök också.

Beatrice mår bra av att få arbeta med händerna, men smidet är också grovarbete som känns i fingrarna.

– Att se kunderna brinna och längta efter sitt smycke. Att höra glädjen när de får beställa precis vad de vill och deras förväntningar överträffas. Det är belöningen.

Hon gillar det enkla och stilrena och har massor av idéer. Ett utsågat stycke ur ett hjärta eller en nyckel där profilen bildar initialerna till ett namn kan markera samhörighet.

Hon tycker att hon fått bra stöd som ny företagare genom de mentorer hon fått genom först Nyföretagarcentrum och sedan genom Almi.

– Utan stödet i starten hade jag nog stått handfallen många gånger.

Genom Avance.nu har hon fått ett stödjande nätverk. Beatrice beskriver sig själv som en motsägelsefull kombination av ensamvarg och mycket social, arbetsmyra och livsnjutare.

I framtidsplanerna finns en expansion till Stockholm och anställda.

– Att göra allting själv är den stora skillnaden. Skulle jag inte lyckas få en bra balans mellan arbete och fritid på sikt, så blir jag lärare igen.

– Jag älskar att vara lärare också.

Tarbys fabrik

Ägare: Beatrice Berglund Tarby, 33 år.

Företagsform: Enskild firma.

Utbildning: Kurser och praktik hos silversmederna Pepe Gratacos och Eduardo Dato.

Verksamhet: Unika hand­gjorda smycken.

Lokal: Knuts­gatan sedan 2008.

Finansiering: Litet förskotts­arv och eget

arbete.

Beräknad

omsättning

i år: 600 000.