Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lärare: Långt kvar till ”bästa möjliga möte”

Lärarna på tre grundskolor fick under vecka 23 ett brev från Proaros direktör Eva Wetterstrand och de tre verksamhetscheferna.

De skriver i brevet att politikerna önskat en förändring av skolorna i Västerås, inte minst eftersom det finns ett krav på ökad måluppfyllelse och ett mer meningsfullt lärande för våra elever. Många av oss i skolans värld välkomnar detta och har tyckt att det hela var en utmärkt idé.

Proaros hävdar att de gjort ett gediget arbete för att tillsätta tjänsterna på de tre profilskolorna. Många av dagens lärare har blivit nekade tjänst på dessa skolor. Signalen till dessa lärare är tydlig: de duger inte. Några av dessa har fått veta personligen att de inte fått någon tjänst efter intervjun. Andra har fått besked först efter att politiker och verkställande chefer uppmärksammats på omständigheterna och först efter fyra till sex veckor efter intervjutillfället. Vem tar på sig ansvaret för den långa väntetiden?

Proaros beklagar i sitt brev till oss anställda att rekryteringsprocessen kan ha uppfattats som orättvis. Ja, när lärare över 60 år inte får någon tjänst, eller när fackligt aktiva, eller personer som vid olika tillfällen motsatt sig ledningens beslut och därför betraktas som besvärliga inte heller får tjänst. Ja, när dessa lärare inte erbjuds tjänster, då är det kanske att betrakta som orättvist.

Att lärare som berättar att de ska vara föräldralediga blir rådda att tacka nej till tjänsten eller att småbarnsföräldrar får frågan om de har en vänlig man som kan tänka sig att ta hand om de egna barnen – då det kommer krävas extra mycket engagemang och tid – då kan man undra hur arbetsgivaren tänker.

Vi fick från början ett löfte om att lärare skulle beaktas särskilt om de sökte till ”sin” skola. Detta har i verkligheten inte stämt. Många av lärarna har önskat att få fortsätta på sin gamla skola, men endast ett fåtal har fått möjligheten. Den tydliga kravprofil som Proaros hänvisar till, gissar vi lärare bland annat är några korta filmsekvenser på Youtube.

Proaros säger att de som inte erbjudits tjänst inte kan få motiveringarna skriftligen. Varför inte? Proaros beklagar också att detta har kommit ut och fått uppmärksamhet i media. Vi lärare beklagar det inte. Vi beklagar däremot att denna omställning har skett på ett sådant sätt att vissa har mått så psykiskt dåligt, att de inte orkat gå till jobbet. Vi beklagar att det har dragit ut på tiden och att många fortfarande inte vet var de skall arbeta efter sommaren.

Vi beklagar också att rektorerna rekryterar personal externt, vilket inte nämndes från början. Vi beklagar att arbetsmiljön varit under all kritik. Vi beklagar rektorernas brist på tydlighet angående vilka regler och villkor som gäller vid omställningen. Slutligen beklagar vi också att verksamhetschefer inte lyssnat till kritik från facket vid tillsättning av rektorer.

Men, liksom Ewa Wetterstrand direktör för Proaros och de tre verksamhetscheferna så hoppas vi för elever och de kvarvarande kollegernas skull att det blir tre skolor med meningsfullt och aktivt lärande.

”Alltid bästa möjliga möte”, är Proaros vision. Det känns som att det är långt kvar.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel