Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lärare misstänks ha tafsat på kollega

En lärare på en skola är polisanmäld för sexuellt ofredande av två kollegor. Nu är han avstängd i avvaktan på polisens – och kommunens - utredning.

Brotten ska ha skett åren 2006 och 2007.

Enligt anmälan ska läraren vid ett tillfälle under en konferensresa på en Finlandsbåt ha klämt en av kvinnorna på brösten. Den andra kvinnan ska under arbetstid ha fått utstå sexuella anspelningar.

- De känner sig naturligtvis kränkta, säger Peter Eriksson vid Västmanlandspolisen.

Är läraren delgiven misstanke?- Ja, det är han. Han är förhörd, och han förnekar brott, och menar att det handlar om en grabbig jargong.

Fallet med den polisanmälde läraren verkar vara en het potatis i Stadshuset. Ingen verkar vilja ta i den. Eller åtminstone inte svara på frågor.

Skolans rektor hänvisar till verksamhetschefen som i sin tur hänvisar till Eva Wetterstrand, direktör i Proaros.

Eva Wetterstrand säger att hon tog beslutet att stänga av läraren så fort hon fick veta om brottsanklagelserna.

- Inom Proaros råder nolltolerans mot sexuella trakasserier. Läraren går nu hemma med lön.

Men brotten ska ju ha skett för flera år sedan – varför vidtar ni åtgärder först nu?- Vi har inlett en intern process baserad på den information vi har fått. Så fort jag fick veta vad som hänt blev läraren avstängd.

Och när var det?- Ja, det var för en längre tid sedan.

Men varför har inget hänt tidigare?- Man kan säga så här: Våra interna rutiner är också en del av utredningen. Det är lika viktigt för mig att få veta. Jag har suttit på den här posten sedan januari 2010, det vill jag också säga.

Läraren hävdar att allt är en komplott mot honom.

- Jag är oskyldig. Jag har ingen aning om varför det här kommer upp nu. Vi har ju jobbat tillsammans på skolan, och jag har haft bra samarbete framför allt med en av dem. Men det tycker tydligen inte hon, säger han till VLT.