Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lärarförbundet: Alla stora valfrågor börjar i skolan

Den 11 maj, firades Fritidshemmens dag och i år är det valår. Det ger oss ett ypperligt tillfälle att tänka till om hur vi ska ha det i vår kommun med våra fritidshem.

Hur vill Arboga kommun satsa? Kvalitet framför kvantitet? Fritidspedagogerna behöver tid för planering för att kunna utföra ett ännu bättre arbete än de redan gör, för att höja kvalitén inom fritidshemmen och ge barnen det stöd de behöver i det pedagogiska arbetet.

I dag, den 20 maj är det Förskolans dag. Precis som fritidspedagogerna behöver förskolelärarna tid för att säkra den pedagogiska kvalitén inom förskolan. En läkare skulle aldrig träffa en patient utan att innan ha planerat besöket för att efteråt gå igenom och reflektera över mötet med patienten och dess eventuella åkomma. En jurist skulle aldrig låta bli att planera ett försvar av en klient eller att lägga upp en strategi för detsamma. Inom fritis och förskola förväntas fritidspedagogerna och förskolelärarna möta sina barn utan samma förutsättning som en läkare eller en jurist har. Är inte barnen lika viktiga som patienter till en läkare eller klienter till en jurist?

Den 19 september är det val igen. Har du tänkt på att alla stora valfrågor börjar i skolan? Oavsett om vi med ordet skola avser förskola, fritidshem, skola eller gymnasium. Det är där vi lägger grunden till ett framgångsrikt Sverige. Om vi i framtiden ska lösa till exempel energi- och klimatproblemen måste det börja med insikter och kunskaper hos alla Sveriges barn och elever. Om Sverige ska vara ett land med hög sysselsättning och idérika entreprenörer så krävs en skola som utbildar för detta och ger mod och inspiration till varje barn/elev.

Att satsa på skolan är inte en kostnad, det är en investering. Att inte satsa blir dock en stor kostnad på sikt. Så få som 80 ungdomar som hamnar i utanförskap beräknas enligt forskare från institutet SEE kosta samhället 1 miljard kronor – för 80 personer. Det har Sverige inte råd med.

Så vi inom förskola, fritidshem, skola och gymnasium hoppas att Sveriges alla kommunpolitiker kommer att satsa på skolan. Börja med skolan så löser sig resten!

Linnéa Höljer

ordförande, Lärarförbundet Arboga

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel