Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lärarförbundet: Kaos i Proaros skapas av politiken

Nu hettar det till i Västerås stads skolverksamheter när politikerna lämnar över ansvaret till tjänstemännen att agera.

Västerås stads skolverksamheter (Proaros) ska nu spara 50 miljoner kronor fram till årsskiftet, omkring 50 årsarbetare ska bort. Det kan beröra 75 eller flera individer, då det ska sparas procentuellt.

Detta kommer inte att ske problemfritt. Orsaken till underskottet är att verksamheten har en för hög bemanning säger tjänstemännen. Om så vore fallet att detta var orsaken skulle det inte vara ett problem.

Det handlar om hyrorna. Skolpengen ska täcka hyres-, personal-, it-, läromedelskostnader och kostnader för en administrativ överbyggnad samt kostnader för ett dubbelt styre med beställar- och utförarkonceptet. Allt detta betalas med ett statsbidrag som sedan görs om till en skolpeng.

Många skolor har en alldels för hög hyreskostnad. Det är i princip omöjligt att lämna en lokal i rimlig tid med fastighetskontorets avtalsinflation. Det finns skolor som har ett huvudavtal samt ett stort antal tilläggsavtal som i princip är omöjliga att kliva ur om en kris uppstår. Detta gör att Västerås stad dränerar sin egen verksamhet.

Förvaltningar lever i dag enbart på elevpengen och skapar ett mervärde i den egna förvaltningen medan tanken med skolpengen är att den ska skapa en likvärdig skola inte bara i kommunen.

Detta skapar ett kaos i skolverksamheterna. Elevtapp skapar en ökad hyreskostnad per elev. Det finns skolor där 30 procent av elevpengen går till hyror och skolor där 9 procent av elevpengen går till hyror. En förskola som ligger i en traditionell Arosekenvilla på Gryta kostar en privatperson i lån och omkostnader omkring 11 000 i månaden, men när Proaros ska hyra den av fastighetskontoret kostar den tredubbelt så mycket. Detta skapar i konkurrensutsättningen en ojämlik förskola och skola i Västerås.

Det som orsakar underskottet i Proaros skolor är Västerås stads hyressättningsmodell. Kostnaderna sänks inte i samma omfattning på fastighetskontoret som inom Västerås stads skolverksamheter. Konsult och service som tillhandahåller IT skapar också enbart ett mervärde för dem själva inte för förskolan och skolan barnet, eleven och ung-domen.

Nu måste politikerna fatta beslut om att förändra hyresmodellen. Detta är en misshushållning av skattemedel. Proaros ledning är bakbunden av lojalitets-krav från den politiska styrningen av kommunen. Men det gynnar inte tredje man, brukaren, kunden – eller som vi säger i förskolan skolan, barnet, eleven och ungdomen. Här har rektor ett stort ansvar en skyldighet att säga nej med stöd av skollagen.

Nu måste den samlade politiska eliten ta ett professionellt ansvar över blockgränserna och ge det västeråsarna har rätt att kräva av dem. De kan inte överlämna detta till tjänstemännen och deras räknedosor. Detta måste vara ett humanbeslut.

Logiken är inte densamma som inom industrin. Där får maskiner göra individens jobb i en effektivisering. I skolverksamheterna får färre individer göra mer utan maskiner, precis som inom vården och omsorgen.

Ökningen av måluppfyllelsen ska en minskad skara av lärare göra. Det kallas för optimering. Lärarförbundet ser det som en minimering.

Utveckling av verksamheten leder till en avveckling av lärare. Färre ska göra mera. Detta kan inte leda till något positivt för västeråsaren.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel