Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lärarförbundet: Liberalerna bör lyssna på lärarna

Vi är lösningen och har lösningarna

Jan Björklund: Lyssna på lärarprofessionen för att få rätt kurs på er utbildningspolitik.I helgen håller Liberalerna riksmöte i Västerås. I många år har partiet profilerat sig som ett parti med skolan i fokus.

Det är viktigt- som politiker är ni lärarnas och skolans viktigaste förutsättningsgivare. Men för att utbildningspolitiken ska bli framgångsrik måste de politiska förslagen matcha det vi inom professionen efterfrågar och behöver för att leverera kvalitet i undervisningen, stärka likvärdigheten och höja måluppfyllelsen.

Just nu genomför Lärarförbundet medlemsdialogen Rätt kurs för våra 235 000 medlemmar. Vi är beredda att inte bara identifiera vad som behöver förändras vi vill också presentera vilka lösningar vi behöver av er politiker.

Det som landets lärare efterlyser för att kunna göra ett riktigt bra jobb är tid att få ägna sig åt rätt saker. Tid att följa upp, planera och utveckla undervisningen. Tid att samarbeta och utbyta kunskaper och erfarenheter med kollegor. Tid att arbeta med varje elev för att kunna anpassa och utforma undervisningen utifrån individers och gruppers behov.

Rätt att sätta in särskilt stöd till dem som behöver och extra utmaningar till dem som behöver det. Det här är verkligen inga konstiga krav, det konstiga är att det inte är en självklarhet att lärare får ägna sin tid åt det vi vet gör skillnad för elevernas lärande och skolans utveckling.

Vi vet att läraren är den enskilt viktigaste faktorn för elevernas lärande och att det är vad som sker i klassrummet och i relationen mellan lärare och elev som syns i resultaten. Idag har vi en historisk lärarbrist. För att säkerställa att varje elev får rätten att undervisas av behöriga, legitimerade lärare måste politiken fokusera på det som gör att fler vill bli och fortsätta vara lärare.

Det handlar om höjd lön, minskad arbetsbelastning och mer makt att utöva yrket. Vi behöver politiska beslut som avlastar lärarna och frigör värdefull lärartid, som möjliggör en professionsstyrd utveckling av verksamheten och som värderar och värnar lärarkåren högre.

Vi behöver mer disciplin och ordning och reda i utbildningspolitiken. Bli det parti som går i bräschen för hållbara och långsiktiga förutsättningar. När vi får lugn och ro att utveckla undervisningen, våra elever och oss själva kommer resultaten synas i såväl betyg som internationella mätningar. Så när ni sitter i Aros kongresshall och debatterar skolan, kom ihåg; som lärare både är vi lösningen och har lösningarna.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel