Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lärarförbundet: Nu är det upp till bevis om skolan, Liberalerna

I helgen samlas Liberalerna för riksmöte i Västerås. Det blir det första större partimötet sedan Januariavtalet ingicks mellan regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna. Förhoppningsvis tar Liberalerna tillfället i akt att inte bara lägga upp taktiken inför det stundade Europaparlamentsvalet, utan också ägna energi åt frågan om hur det nyvunna inflytandet i svensk politik ska användas. Liberalernas samarbete med regeringen ger partiet en nyckelroll, inte minst i dess paradfråga – utbildningspolitiken.

Sedan länge har partiet hållit fanan högt när det gäller skolan. Ofta har partiets skolpolitik färgats lite för mycket av detaljstyrning av lärarkåren och en överdriven tro på disciplinära åtgärder som kungsvägen till bättre kunskapsresultat. Men oaktat detta — Liberalerna har länge gett utbildningsfrågorna högsta prioritet. I valrörelsen var partiets uttalade löfte att alltid sätta skolan först. Det är bra och ett föredöme för andra politiska partier.

Partiets skolpolitiska profil har varit tydligast i rikspolitiken. Men att sätta skolan först är minst lika viktigt i kommunpolitiken. I väldigt många kommuner görs det nu kraftiga besparingar på skolan – något som det var bedövande tyst om under valrörelsen för bara ett halvår sedan. Även kommuner där Liberalerna är med i styrande majoriteter gör nu nedskärningar på skolan. Liberala kommunpolitiker visar sig tyvärr sätta annat före skolan.

Varje krona till skolan är viktig. Det finns inte en enda skolhuvudman som inte kan göra mer för att förbättra förutsättningarna för lärare och elever: minska grupperna/klasserna, avlasta lärarna, satsa på elevhälsan, erbjuda kompetensutveckling och höja lönerna. Det sistnämnda behövs för lärarbristen fortsätter att öka, men söktrycket till lärarutbildningarna gör det inte.

Det saknas i dag över 60 000 utbildade lärare. Till år 2035 är prognosen från SCB att det kommer att saknas nära 80 000 lärare. Ska Sverige kunna förbli en ledande kunskapsnation, ja då är reformer som kan öka antalet utbildade lärare en absolut nödvändighet och Liberalerna kan se till att så sker.

Till år 2035 är prognosen från SCB att det kommer att saknas nära 80 000 lärare.

Vi som är lärare vet hur glädjerikt det är att få göra livsavgörande skillnad för barn och elevers framtid. Men läraryrket uppfattas tyvärr inte som tillräckligt lockande i dag. Lönen är en orsak. Till detta kommer en växande arbetsbelastning, på grund av bland annat större barn- och elevgrupper, avsaknad av kringresurser, ökade administrativa krav och detaljstyrning.

Den oväntade besparingsvåg på skolan som nu sveper fram aktualiserar Liberalernas uttalade löfte i valrörelsen och ger det en extra tyngd eftersom partiet nu kan utöva ett direkt inflytande över statsbudgeten. Det blir upp till bevis när partiet ska budgetförhandla med regeringen. På grund av de nedskärningar som många kommuner är i full färd med att genomföra, så har behovet av resursförstärkningar från staten vuxit avsevärt.

Om bara en dryg månad ska vårpropositionen lämnas till riksdagen. Redan där måste partiet agera för att göra avtryck när de ekonomiska ramarna sätts. Förmår Liberalerna hålla sitt löfte om att sätta skolan först och öka resurserna till skolan? Vi är många som förväntar oss det.

Johanna Jaara Åstrand, förbundsordförande Lärarförbundet

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel