Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lärarförbundet: Sluta dränera skolan på pengar

Nu har det gått både en och två månader sedan det blev känt att Västerås stads skolverksamheter har ett stort sparbeting framför sig, cirka 25 lärartjänster och 25 övriga tjänster, på grund av för höga personalkostnader.

Att underskottet skulle bero på för höga personalkostnader är generellt fel. Problemet är att en alltför stor andel av elevintäkten går till hyror. På grund av att elevunderlaget har minskat så får en större andel av intäkter gå till tomma lokaler. Västerås stads egna fastighetskontor har sådana avtal som inte går att komma ur utan skolan dräneras på pengar som enbart gynnar fastighetskontoret Västerås stad.

Hur ska Västerås skolor kunna utvecklas och inom en 5-årsperiod ligga bland topp 20 av landets 290 kommuner? I dag är placeringen 198. Att ta bort lärare den viktigaste resursen kommer inte att gynna barnen, ungdomarna och eleverna.

Det genomfördes en lärardemonstration den 1 oktober och en politikerdebatt den 5 oktober där politikerna sade att denna fråga ska lösas. Vad lärarna, som var på dessa möten, trodde var att ni skulle lämna ett besked om hur detta problem ska lösas och det nu.

Lärarförbundet efterlyser nu modiga politiker som kan offentliggöra planen för hur skolan inte ska dräneras på pengar, pengar som eleverna har rätt till för att få en likvärdig utbildning i Västerås.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel