Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lärarna har tröttnat på besparingarna

Lärarna är slitna och trötta på låga löner och besparingar inom skolan. På lördagen greppade de plakaten och demonstrerade för sin sak i Västerås.

- Vi är lärare och vi orkar inte längre. Vi hinner inte se eleverna, säger Karin Norén, lärare vid Carlforsska gymnasiet och en av initivtagarna till lördagens lärardemonstration, vid samlingen inför demonstrationen vid Fiskartorget.

Karin har varit lärare i 17 år, de sju första åren var hon en bra lärare enligt henne själv. Nu har de administrativa uppgifter växt, blivit övermäktiga och undervisningen får skötas med vänsterhanden.

Hon vill att skolpengen ska höjas, det handlar inte bara om att höja lönen för lärarna även om hon anser att så bör göras.

- De flesta har 4-5 års högskoleutbildning, jag är inne på mitt åttonde högskoleår. Som lärare måste man fortsätta läsa kurser för att hålla sig ajour med verkligheten.

Gunilla Cederlöf, är initiativtagare tillsammans med Karin Norén. Hon är upprörd.

- De säger att vi ska bli Sveriges ledande skolstad, hur ska vi bli det när det ska sparas 25 miljoner kronor? undrar hon.

Hon visar statistik som visar att skolpengen per elev är lägre än övriga kommuners.

- Undrar hur lite pengar som blir kvar till själva undervisningen? Det måste vara något systemfel.

Skolan behöver mer resurser anser hon, som ger henne som lärare möjlighet att ge eleverna bästa möjliga undervisning.

- Jag kan inte bara plocka in 32 elever i en klass, de är inte maskiner.

Hennes roll anser hon är att undervisa, de är upp till politikerna vad som ska göras. Men hon har förslag.

- Man kanske skulle skrota beställar- och utförar organisationen och låta skolorna köpa sina lokaler, säger hon.