Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lärarnas riksförbund:15 miljoner är bra men mer behövs

Roger Haddad (FP) har i diskussionen om högre lärarlönerna påstått att lärarfacken inte visat tillräckligt intresse för påverka de ansvariga i kommunen och att facken dessutom motverkat lönespridning och högre löner för duktiga lärare.

Förvisso är det ett fackligt misslyckande på central nivå när senaste löneavtalet endast garanterade 1,5 procent, liksom att vi lokalt inte lyckats övertyga de styrande i Västerås om att lärarlönerna måste höjas. Men det är arbetsgivaren som har ansvaret för att i Västerås låta 1,5 procent bli ett tak för löneökningarna – inte ett golv som vi trott.

Däremot finns det ingen grund för påståendet att facken motverkat lönespridning och att skicklighet premieras. Vi i Lärarnas riksförbund har haft traditionell förhandlingsmodell och tack vare det mött såväl kommunens förhandlingschef som de flesta av kommunens rektorer och därvid tagit och givit argument. Vår vanligaste kritik har varit att cheferna inte tänker tillräckligt på lönespridning!

Ofta lägger cheferna ökningen i bestämda nivåer i kronor, till exempel 400 kronor, 600 kronor, 800 kronor. Det leder lätt till att de med högre löner blir relativt sett missgynnade och lönespännvidden minskar.

Lärarnas riksförbund tycker att det är naturligt att den som är skicklig ska ha en bättre löneutveckling och aldrig motsatt oss detta.Däremot har vi ofta haft frågor kring chefernas grund för lönesättningen och vad som värderas. Vi tycker att mötet med eleverna i klassrummet är kärnan i yrket och ska ha största tyngd i lönesättningen.

Vi är glada för att kommunen avsatt 15 miljoner kronor i budgeten för lärarlönerna. Men det behövs mycket mer! Den satsningen räcker inte för att lärarlönerna i Västerås ska komma ikapp jämförbara kommuner, men framför allt räcker den inte för att lärarnas löner ska komma i kapp andra yrken med lika lång utbildning och lika stort ansvar.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel