Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lärarnas riksförbund: Eleven får inte gå hem

Elever behöver lärare. Är läraren borta behövs en vikarie. Så enkelt är det, anser Lärarnas riksförbund. Men när Västerås stads skolverksamheter efter sommarlovet upptäckte ett underskott på 25 miljoner kronor förnekas även sådana enkla samband.

Skolchefen har den 28 september meddelat alla enhetschefer bland annat att det är ”vikariestopp för anlitande av annat än de tillsvidareanställda vika-rierna på Bemanningstjänst”. De vikarierna har aldrig tidigare räckt till när behovet varit som störst. Skolorna har inte kunnat få hjälp av Bemanningstjänst och i stället sökt andra externa lösningar för att kunna bedriva verksamheten. Så måste det få vara även i fortsättningen!

Skolan är annorlunda än många andra verksamheter. Eleverna har lagstadgad rätt till undervisning och skolan har tillsynsplikt när eleverna är på skolan. Tandläkar-besök kan skjutas upp om tandläkaren är borta, men lektioner kan inte ställa in. Skolan kan inte stanna!

Vikariestopp innebär att den kvarvarande personalen kommer att få göra jobbet. Lärare kommer att få ta hand om fler klasser samtidigt eller vikariera på tid som till exempel skulle använts till förberedelser, samråd med kolleger eller ringa hem till elever som är frånvarande.

Lärarnas riksförbund tror helt säkert att vikariestopp leder till att eleverna får sämre undervisning och i sämsta fall ingen alls. Men vikariestopp leder också till att lärare slits vilket kan ge sjukskrivningar till följd. Ingen tål att arbeta extra hur mycket som helst. Vi har hört om chefer som inte tänker skaffa vikarier ens för föräldralediga. Sjuk-skrivningskostnaderna kan komma att öka.

Med tanke på att Västerås stads skolverksamheter har målet att bli en av de högst rankade skolkommunerna är detta särskilt märkligt. Det blir att utveckla, men först avveckla.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel