Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lärarnas riksförbund: Pengar har betydelse för skolan

Västerås är för snålt med skolpeng

Grundskolenämnden ordförande och vice ordförande framhöll i ett inlägg den 28 oktober att det finns mycket positivt som sker i Västerås skolor varje dag. Sådant som det finns skäl att vara stolt över.

Vi i Lärarnas Riksförbund håller med. Men det finns inte skäl att vara stolt över de resurser som staden tilldelar skolverksamheten.

I många år har framför allt grundskolans tilldelning varit snål. Skolverkets senaste statisk från 2016 visar att en grundskoleelev i Västerås fått ungefär 10 000 kr mindre i resurser än en elev i en genomsnittskommun. Med tanke på detta finns det verkligen skäl att vara stolt över det fina som trots allt görs.

Dock är det klart att med en normal resurstilldelning skulle det finnas större möjligheter att exempelvis förbättra brister i arbetsmiljön. Västerås har lägre lärartäthet än genomsnittskommunen. Fler lärare skulle kunna ge en bättre arbetssituation för lärarna och bättre undervisning för eleverna.

Västerås borde också titta på vad andra kommuner prövar. Flera kommuner har börjat jobba med att underlätta lärarnas möjligheter att hålla sig till huvuduppgiften undervisning genom att låta andra specialisera sig på mentorskap för eleverna.

Så får elever i högstadium och gymnasium bättre kvalitet i handledningen och lärare mer tid för undervisning. Andra kommuner prövar system med två lärare i varje klass i låg- och mellanstadiet.

På så sätt finns två utbildade lärare som sköter undervisningen samtidigt som behovet att andra resurspersoner i klassrummet minskar. För att få attraktiva arbetsförhållanden i Västerås behöver sådant prövas. Men det kostar. Därför behöver skolpengen höjas.

Det är emellertid något konstigt när kommunens skolpeng behöver diskuteras och ifrågasättas. Eftersom bra och likvärdig utbildning för alla barn är en nationell angelägenhet borde det vara staten som står för finansieringen av skolorna i Sverige och för fortbildningen av lärarna. Då skapas förutsättningarna för en likvärdig skola i hela landet.

Mårten Lundgren

kommunombud för Lärarnas Riksförbund i Västerås

Läs mer: Skolpersonal: Skrämmande hur skolan fungerar i Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel