Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Larm om brand i gympasal

En fullt utvecklad brand härjade på Önstaskolan på Daggrosgatan under måndagskvällen. Till en början hade räddningstjänsten svårt att hitta vatten och de tvingades evakuera ett 100-tal från sina hem i närheten.

Räddningstjänsten larmades till Önstaskolans gympasal på Daggrosgatan vid 20.40 under måndagskvällen. Polisen och ambulansen larmades också dit.

- Grannarna längs med Vildrosgatan har blivit ombedda att stänga igen dörrarna och ventiler, säger Ivan Åslund, LKC-befäl hos polisen.

Enligt VLT:s reporter som var på plats, Julia Löndal Jonsson, hade polisen spärrat av området och det brann rejält i byggnaden. Polisen spärrade av omkring 100 meter ifrån byggnaden och bort mot skolparkeringen. Ett hundratal personer stod omringade kring branden. Flera av de som befann sig där berättade för VLT:s reporter att det fanns en oro att branden skulle sprida sig till kringliggande byggnader.

Misstänker polisen något brott?

- Det kan vi inte kommentera. Vi prioriterar att utrymma området, sa en polis på plats.

Vittnen berättade för VLT att räddningstjänsten hade svårt att hitta en vattenkälla. Charlotta Granberg hade varit och firat påsk hos sina föräldrar som bor i närheten av skolan.

- Jag var här rätt tidigt. Jag var ute och gick med hunden när jag såg ett rökmoln. Det är min gamla skola som brinner. Jag har försökt hjälpa brandmännen att hitta vattenbrunnen. Den finns tydligen inte där den är utmärkt. Om de inte hittar vattnet är det katastrof, säger hon till VLT.

Räddningsledaren som var på plats, Fredrik Eriksson, bekräftade att de haft svårt att hitta vatten, eftersom vattenposten inte fanns där den var utmärkt.

- Vi har löst det nu och säkrat spridningen, men vi är oroliga för vad som händer om gavlarna lossnar. Vi har utrymt hyreshusen längs Vildrosgatan runt omkring eftersom byggnaden utger hög värmestrålning, säger Fredrik Eriksson.

Är någon person skadad?

- Ingen person är skadad, men en del är chockade. Vi har en del ambulanser på plats och sjukhuset har höjt beredskapen om något skulle hända, säger Stefan Asp, sjukvårdsledare.

Ett 100-tal personer fick evakuera sina hem. Två av de som evakuerades var Malin Forsell och Peter Sharpe. Vid 21.15 fattade de ett eget beslut om att lämna deras lägenhet. När de försökte gå tillbaka in igen runt 21.40 fick de inte komma tillbaka in.

Är ni oroade för att det ska spridas till er bostad?

- Nej, det är jag inte. Vinden ligger inte åt det hållet, säger Peter Sharpe.

Ett 20-tal brandmän från Mälardalens brand- och räddningsförbund kämpade med att släcka branden.

- Byggnaden är totalskadad och vi fokuserar på att skydda kringliggande byggnader, säger Stellan Jakobsson på räddningstjänsten.

Vet ni ännu vad orsaken till branden är?

- När vår första styrka var på plats slog lågor från taket, så det går inte att spekulera kring vad som hänt, säger Stellan Jakobsson.

Polisen kan inte utesluta att branden är anlagd.

- Det kan vara så att den är anlagd med tanke på det snabba händelseförloppet, men det får den tekniska undersökningen visa, säger Ann-Charlotte Israelsson, LKC-befäl hos polisen.

Vid 23-tiden evakuerades fortfarande grannar i närheten av skolan. Västerås stad och länsstyrelsen kopplades in för att se till att de hade någonstans att bo under natten.

- Branden sas vara under kontroll vid 22-tiden och om inte vinden vänder så verkar det inte vara någon mer risk för spridning, säger Ann-Charlotte Israelsson.

Vid 23.15 meddelade räddningsledaren på plats att de som tvingats evakuera fick återvända till sina bostäder.

Läs också: Brand på Önstaskolan för fem år sedan