Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lars Andersson (V): Trygghet stavas tillsvidareanställning

Jag vill tacka Elisabet Fridén (KD) och Sonia Linnerud (FP) för deras reaktion på min debattartikel. Men varför är det så svårt att se sanningen i vitögat?

Min ”svartmålning” är högst befogad. De privata utförarna tillämpar visstidsanställningar och andra otrygga anställningsformer. Punkt, slut.

Tillsvidareanställningarna går upp i rök i och med att Västerås stad inte ville rädda sin kommunala utförare och därmed kommer man helt på tvärs med vad fackföreningsrörelsen tidigare kämpat för och det som vänsterpartiet nu för fram. Rätten till ett ”riktigt arbete” – rätten till tills-vidareanställning.

Jag tror säkert att många privata utförare för fram både attraktiva och säljande budskap i sin kamp att vinna en upphandling.

Men det är blåögt att ”tro” och ”anta” att du sitter säkert i båten hos en privat utförare bara för att du är erfaren och har jobbat många år i yrket. Det som nu sker är att man river ned den relativa trygghet som bor i en tillsvidareanställning och skickar ut människor på ett gungfly.

Det är lika vanskligt att ”anta” att kunderna får en trygg omvårdnad bara för att de privata utförarna kommer att se till att ha goda villkor för sina anställda.

Detta är ett sorgligt och bakåtsträvande beslut som riskerar att få konsekvenser för både kunder och anställda. Det räcker inte med att hålla tummarna, att allt ”nog” kommer att gå bra. Det är en allvarlig prognos.

Man får inte leva i vill-farelsen och tro att allt som upphandlas blir bättre och personligen tycker jag att det är i grunden förkastligt att någon ska tjäna pengar på en annans utsatthet.

Visst handlar det om kronor och ören.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel