Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lars Cornell: Bioenergi ger mer utsläpp av koldioxid

Ordet ”förnybar” är ett dubbelt förrädiskt ord. Dels beskriver ordet inte hela sanningen, dels får det många att rusa iväg utan att tänka.

Under de senaste 100 åren har jordens befolkning ökat från 2 miljarder till 7 miljarder. Fotosyntesen är störst i sydliga länder. Flyger vi där ser vi enorma arealer som är uppodlade för att producera främst mat. Koldioxidhöjningen från 300 till 400 ppm beror mer på minskad fotosyntes på grund av uppodling än på fossil förbränning.

Ungefär 1 procent av ljuset omvandlas till bioenergi, men för hela jorden är det i genomsnitt inte mer än 0,1 procent. 120 gigaton kol återförs årligen till marken med fotosyntesen. Höjning av koldioxidhalten borde medföra 15 procent bättre tillväxt, vilket skulle öka återföringen med cirka 20 gigaton kol årligen. Det är mer än de 8 gigaton kol som släpps ut genom fossilt bränsle. Bio-energi är således den främsta orsaken till koldioxidhöjningen. Det är en obekväm sanning för gröna politiker.

Kjell Andersson påpekar, att brist kommer att uppstå på fossila bränslen som inte kan nyskapas. Ja, men biobränslen kan inte ersätta bortfallet av kol och olja. Det är både politiskt och ekonomiskt omöjligt och skulle få svåra miljökonsekvenser. Människor i tättbefolkade länder har inget annat än fossil och kärnkraft att välja mellan. Därför är det en oansvarig svensk vällevnadspolitik att slösa bort enormt kapital på vindkraft som vi inte behöver. Kunskap utan skarp tanke, Kjell Andersson, är en farlig kombination.

EU-kommissionen har just publicerat en rapport sammanställd av nio miljöorganisationer bland annat Greenpeace och CleanEarth där man varnar för bioenergi: ”Bio-energi är värre för klimatet än fossilt bränsle. Biobränsle kommer att generera mellan 81 och 167 procent mer koldioxid än fossilt bränsle” konstaterar man. En ökad bio-produktion kommer att kräva mer uppodling som konkurrerar med produktion av mat. Det minskar fotosyntesen och ökar koldioxid-halten i atmosfären.

Odla gärna sockerrör och eukalyptus. Men för att det skall ha effekt måste det få fortsätta att växa och falla till marken. Så fort det skördas och eldas återgår kolet till atmosfären och marken blottläggs. Vi uppnår då inget annat än litet snabbare omsättning. Andersson räknar häpnadsväckande in uran bland de fossila bränslena och kommer där med felaktigt påstående. Torium och uran ger billigt bränsle som med Gen 4-teknik räcker i 1 000 år.

Sluta slösa resurser på onyttig vindkraft! Rikta dem i stället på forskning och utveckling av G en 4-teknik. Det är vad vår alltför överbefolkade jord behöver och alternativ saknas. Bygg en Gen 4-reaktor på 10 megawatt (80 gigawattimmar) lagom stor att förse ett samhälle som Skultuna med kraft och värme. Det motsvarar 20 normalstora vindkraftverk som kostar en miljard kronor att bygga. Kunskap och kapital finns, det är endast den politiska viljan som saknas.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel