Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lars Eriksson, ABF: En andra chans alltid bättre än alternativet

Annons

Arbetarnas bildningsförbund, ABF, är Sveriges största studieförbund. Vi och de andra studieförbunden har spelat och kommer förmodligen även fortsättningsvis att spela en allt viktigare roll i vårt samhälle. I Västmanland har ABF bidragit till att mängder av människor fått ökad bildning, förkovrat sig och kanske rent av fått möjligheter till en andra chans i livet. Hos oss kan man vidareutvecklas eller rent av få kunskaper som förändrar livet och hjälper till att förverkliga drömmen.

Om det är något som den svenska folkbildningen har bidragit till genom åren så är det just det, att ge människor ökad bildning, förkovran, en möjlighet att komma igen och kanske att hitta rätt i tillvaron. Enligt en undersökning som ABF låtit göra, visar det sig att generationen född 1945¿1955 är beredd att lägga ner upp till 25 timmar per vecka på folkbildningen. Denna generation börjar nu gå i pension och tänker uppenbarligen inte sitta framför tv:n. Den är beredd att ägna en betydande tid åt folkbildning.

Det ställer krav på studieorganisationer som ABF. För att möta detta måste folkbildningen följa sin tid på ett modernt och attraktivt sätt. Ska studieorganisationerna klara av att spela en roll här, är det centralt att stat, landsting och kommuner ger de ekonomiska förutsättningar som behövs. På detta område hoppas vi slippa känna oro inför framtiden.

Ända sedan 1930-talet har det viktigaste inslaget i den svenska välfärden varit att ge människor en andra chans. Den som en gång misslyckats med studier som ung skall få möjlighet att komma igen senare. Därför startades folkhögskolorna, den kommunala

vuxenutbildningen och Kunskapslyftet. Därför infördes också bidraget till korttidsstudier som LO fördelar på statens uppdrag till deltagare i ABF-skolor i hela landet. ABF-skolorna har funnits sedan 1986 och tusentals människor har varje år fått chansen att i studiecirkelform läsa in kärnämnena svenska, engelska, matematik och samhällskunskap. Anser regeringen att människan kan få för mycket bildning? Om inte, varför då avskaffa stödet till korttidsstudier?

Från folkbildningens sida kan vi konstatera att den förra regeringen lät mer än en miljon vuxna läsa upp sin kompetens genom Kunskapslyftet. Över 100000 nya platser tillskapades på våra högskolor sedan 1994, och insatser gjordes för att minska den sociala snedrekryteringen till högskolan.

Jag är ganska säker på att historien kommer visa att en av de bästa åtgärder som vidtogs under 1990-talet var att möta massarbetslöshet med Kunskapslyftet och utbyggd högskola. Lika säker som jag är på att detta har varit en bra politik, lika förvånad är jag över att det största regeringspartiet tills helt nyligen valt att beskriva detta som att samhället ¿häller utbildning över människor som saknar personliga motiv för att vidga sitt kunnande¿.

Utbildning har varit en klassfråga. Under många år har våra regeringar försökt bryta det mönstret och ge alla förutsättningar att tillgodose sig utbildning oavsett föräldrarnas bakgrund. Den nu förda politiken bidrar inte till att fortsätta denna resa. Snarare stänger vår regering dörrar istället för att öppna fler. Anser regeringen att människan kan få för mycket bildning? Om inte, varför då kraftigt skära ner anslagen till Komvux? Det beror ju knappast på att staten har dåligt med pengar eftersom det räcker till både stora skattesänkningar och avskaffande av fastighetsskatten.

Inom folkbildningen vill vi fortsätta att öppna dörrar för dem som vill byta perspektiv och kanske även karriär senare i livet. Men det behövs fler som för den debatten. I dag stängs det dörrar och det är nästan tyst. Det kan väl ändå inte vara meningen att vi skall möta globaliseringens utmaningar sämre rustade än vad som är fallet i dag?

Med den nu förda politiken är vi inom ABF inte rädda för att vi ska gå sysslolösa de närmaste åren. Vi inser att vårt arbete kommer få en allt mer ökad betydelse för människors andra, tredje och kanske fjärde chans i livet. Vi anser nämligen att alternativet alltid är sämre.

LARS ERIKSSON

Ordförande för ABF i Västmanland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel