Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lars Eriksson: Västerås blir (s)å mycket bättre

Det socialdemokratiska partiet lämnar ett år bakom sig som med lätthet kan beskrivas som ett riktigt skitår. Men utförsbacken för partiet började långt innan partiledarbytet för snart ett år sedan.

Socialdemokraterna tappar under året stöd i alla väljargrupper och det finns säkert enskilda sakfrågor som spelat större roll för detta än andra.

Ovanpå det har turbulensen med partiledaren förstärkt fallet. Partiledningen och partistyrelsen har självfallet ett ansvar för att det blir en bättre ordning i partiet under det nya året.

Detta ansvar förväntar jag mig att de tar. Inte minst för att vi som tar ansvar för partiet på lokal och regional nivå ska ha förutsättningar för att utveckla partiets politik tillsammans med väljarna.

I Västerås och i Landstinget Västmanland har vi socialdemokrater färsk erfarenhet av att förlora val och att komma igen. Vi vet att det är möjligt även om det blåser en nationell borgerlig valvind. Hemligheten bakom framgången är lika svår som den är enkel.

Det handlar om att tillsammans med väljarna forma en politik och erbjuda ett modernt ledarskap. Ett lyssnande ledarskap som har förmåga att förstå sin samtid och driva en politik i samklang med tidens utmaningar.

Som Västerås största parti har det också varit centralt att tillsammans med andra partier bygga ett lag med förhållningssättet om att respekt och förståelse för varandras olikheter kan berika och bli dess styrka.

Det har gett oss starka och stabila rödgröna lag i både Västerås och landstinget. Här tror jag att partiledningen nationellt har en del att lära.

Socialdemokraterna i Västerås gick stärkta ur den senaste valrörelsen. Både politiskt och organisatoriskt. Samtalen med Västeråsarna hjälpte partiet att hitta rätt i vilken färd-riktning som västeråsarna ville se. Partiet kunde därefter lägga fram ett program för de kommande åren, i vilket väljarna kunde känna igen sig.

Detta samtal med väljarna var den enskilt största insats som partiet gjorde i valrörelsen. Det är därför naturligt för oss att åren innan nästa val fortsätta utveckla detta samtal och därigenom ge partiet den näring som bara ett samtal med en väljare kan ge ett idéburet parti.

För oss är det lika viktigt att knacka på hemma hos en väljare som att samtala med föreningslivet, företagare eller fackliga organisationer. För ett parti som vill få förnyat förtroende är det omöjligt att få det enbart på grund av vad man levererat under en mandatperiod.

Det viktigaste är att beskriva en färdriktning för Västerås. För att den ska vara relevant för väljaren måste man dela verklighetsbild. Den bild som västeråsaren har av verkligheten kan vi bara få genom att vi pratar med varandra. I den änden vill vi nu fortsätta våra samtal och lägga en bra grund inför valrörelsen 2014.

Vi jobbar under den här mandatperioden för att Västerås ska bli en bättre stad att växa upp i, utbilda sig i, arbeta i och att åldras i. Men för oss är inte detta något slutmål.

Vi ser gärna att många västeråsare deltar i samtalet för att tillsammans med oss göra Västerås så mycket bättre. I detta arbete ska du känna dig varmt välkommen.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel