Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lars har väntat i tio månader på sin fru

 
Flyktingkrisen
Visa alla artiklar

Lars väntar på att få hem sin fru. Men kvarnarna på Migrationsverket mal långsamt. Han kan faktiskt få vänta länge än.

Lars Åkerman är en gift man. Det känns lite konstigt tycker han själv.

– Jag har ju varit ungkarl i hela mitt liv. Men det känns väldigt bra.

2013 skulle en jobbarkompis till Lars åka till Filippinerna på semester och frågade om Lars ville följa med. Kompisen har en filippinsk fru och när de kom fram presenterade hon Lars för sin syster, Jonalyn. Det dröjde inte förrän de båda var ett par.

I juni 2014 kom Jonalyn till Sverige på turistvisum. Hon stannade ett halvår och i december vigdes de båda av Hallstas kommunalråd Catarina Pettersson. När Jonalyn åkt hem för tio månader sedan började processen för att få henne till Sverige. Hon fick åka till svenska ambassaden i Bangkok för att lämna biometri (fingeravtryck med mera).

Lars kontaktade den filippinska ambassaden i Oslo och Utrikesdepartementet i Stockholm. Det blev en väldig massa papper. Den 5 februari var allt klart och en ansökan om uppehållstillstånd kunde registreras på Migrationsverket. Då började den långa väntan.

Gång på gång har Lars försökt få kontakt med Migrationsverket. Men ingen svarar på telefon och han får ingen handläggare. De enda svar han fått är via mejl. I det senaste svaret den 28 oktober skriver Migrationsverket:

”Tyvärr har vi långa väntetider på Migrationsverket för närvarande. Ert ärende står därför i kö. Vi försöker att hantera ansökningarna enligt ansökningsdatum.”

Enligt Migrationsverket beviljas inte längre förturer eftersom man måste prioritera mottagandet av asylsökande. I Västerås handläggs just nu ärenden som inkom i början av 2014. Jonalyns ansökan ligger med andra ord långt ner i högen.

Lars har förståelse för att Migrationsverket har mycket att göra. Men han påpekar att i det här fallet är ju alla papper klara.

– Jag tycker att det borde vara ett så enkelt ärende så att det borde kunna gå fort.

"Jag vill komma hem till min man"

Lars har inte träffat sin fru på över elva månader men de skypar då och då, bland annat under VLT:s besök.

– Jag väntar och väntar på mitt tillstånd, säger Jonalyn från sitt hem på Filippinerna. Jag bryr mig inte om att ni har det kallt nu, jag vill bara komma hem till min man.

I framtiden drömmer Lars och Jonalyn om att kunna bygga en stuga på Filippinerna och kanske bo där delar av året. Men just nu handlar allt om Jonalyns uppehållstillstånd.

– Jag känner mig faktiskt uppgiven, säger Lars. Min mamma fyllde 90 år den 27 november och hade gärna velat att Jonalyn varit med. Men det var ju en utopi.

VLT har flera gånger sökt Migrationsverket för en kommentar utan att lyckas.