Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lars Kallsäby är ute och cyklar

Politikern Lars Kallsäby, som mig veterligen aldrig arbetat med eller i skolan, har i VLT den 16 april en massa märkliga uppfattningar, som han dock inte riktigt lyckas precisera, om varför landets lärarkår borde arbeta mera (men för samma lön, underförstått). Han pratar om skolutveckling och teamwork.

Nu råkar det ju vara så att man som lärare har lite annat att göra än att sitta och fylla i papper och uppfinna nya projekt hela dagarna, vi råkar ha någonting som heter elever också. Dessa ska undervisas på lektioner, de ska synas och bedömas, numera in absurdum. Detta tycker inte Kallsäby är så viktigt, enligt artikeln i VLT menar han att diffusa tankesmedjor ska vara lärarens huvudsakliga (?) arbetsuppgift.

Rent praktiskt: Hur ska skolan kunna bli bättre för att lärarna ska sitta av tid på till exempel sommaren i en för övrigt tom skollokal? Vilken nivå blir det på den så kallade ”skolutvecklingen”? Vad ska man säga till eleverna under terminerna när inte deras prov hinner bli rättade på arbetstiden under skolveckan i oktober, att ”du får vänta till juli, lille vän, för då har politikerna bestämt att jag ska jobba med sånt”?

Notera att i dag arbetar läraren 45 timmar i veckan varav 10 är tid som får förläggas även utanför skolan. Det är dessa 10 timmar politiker och andra skämtare är ute efter att styra, självklart med den outtalade målsättningen att kunna pressa in ännu fler lektioner, ännu större elevgrupper och göra ännu flera arbetslösa. (Nu är det ju inget märkligt med hemarbete, det har många andra tjänstemannagrupper också möjlighet till, fast just i lärarnas fall skulle det tydligen vara märkligt och förkastligt).

Det är väl avundsjukan på det så kallade sommarlovet som spökar igen, för det vet man ”ju” att lärarna aldrig jobbar, har skyhög lön och inga arbetsmiljöproblem.

För övrigt anser jag att politikerna bör avgå om de inte vet vad de pratar om.

Niklas Törnér

Lärare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare