Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lars Kallsäby (C): En innovativ benämning på en unken skatt

Förmögenhetsskatten är på väg tillbaka om den rödgröna eller rödröda alliansen skulle komma till makten.

Miljöpartiet har fått backa både då det gäller förmögenhetsskatten och storleken på koldioxidskatten och har nu tagit till sig den syn på skatter som säger att skatter bara kan gå åt ett håll och då uppåt.

När det då gäller förmögenhetsskatten så är det inte längre skatt på förmögenhet utan skatt på förmögna som är det nya innovativa nyskattespråket. Intressant är då att man inte vet hur men man vet att de förmögna skall betala 4 miljarder kronori skatt.

En annan intressant detalj är att ingen så kallad förmögen skall behöva betala mer än 5 miljoner i skatt. Det betyder att de allra mest förmögna får rabatt. Det blir de lite mindre förmögna som får betala fullt ut för sitt enorma privilegium att vara betraktad av myndigheterna som tillräckligt men ändå inte alltför förmögen.

Många undrar säkert hur detta ska gå till. Vem är det som är förmögen? Vad är det som skall värderas?

Förmögenhetsskatten blev till slut en ohållbar skatt. Den drev kapital ur landet. Den blev i praktiken frivillig. Socialdemokraterna gav riktigt rika människor som HM:s vd Stefan Persson och andra mycket framgångsrika och rika människor frisedel för att slippa betala skatten.

För att skatten inte skulle vara ännu mera skadlig så beskattades inte förmögenhet inom företag, och därmed kunde olika tillgångar vara antingen skattefria eller skattepliktiga beroende på om de fanns privat eller i företag. Det fanns bara ett sätt att göra, nämligen avskaffa eländet, vilket alliansen gjorde 2007.

Nu kommer vänsterflummerierna åter i ljuset. Skatten ska kanske tas ut på konsumtionen, säger man. Är man rik ska man betala mer för platt-tv:n och bilen! Eller så ska vissa produkter just klassas som anpassade för förmögna, det vill säga champagne och kaviar blir dyrare.

Men det blir nog som förut om man nu ska ha in 4 miljarder. Du som bor i eget hus och har amorterat och slitit och sparat och gnetat för din ålderdom och dina barns framtid och inte är megarik utan egentligen en helt vanlig tant och farbror Svensson får vackert betala.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel