Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lars Lidén (KD): EU en förening av människor

På Europadagen i år firar vi att det moderna samarbetet på vår kontinent pågått i mer än 60 år. Det var den 9 maj 1950 som krist-demokraten Robert Schuman föreslog tillskapandet av en övernationell europeisk institution med uppgift att förvalta råvarorna kol och stål som vid denna tid var själva basen för allt militärt inflytande.

Speciellt nu när solidariteten i den europeiska unionen testas under svår finanskris och problematisk migration är det väsentligt att påminna om de grundläggande värderingar som byggde vårt nya hem. Förhoppningsvis skall vi inte behöva uppleva mer krig på vår kontinent för att inse värdet av vår fred och vårt samarbete. Vi har alla och envar ett stort ansvar att så konstruktivt som möjligt delta i det fortsatta arbetet med att bygga välstånd och solidaritet i Europa.

Den moderna europeiska integrationen har visat att helheten är mycket större än summan av delarna. EU har i dag en mycket större ekonomisk, social, teknisk, kommersiell och politisk tyngd än vad medlemsstaterna hade kunnat åstadkomma var för sig. Det finns ett extra värde i att vi samarbetar i Europa.

Nyligen var vi ett gäng kristdemokrater från Västerås som vid ett studiebesök i Bryssel fick en djupare förståelse för det euro-peiska samarbetet. Europas regioner börjar få en allt större betydelse som en politisk påtryckningsgrupp och på många håll har EU kommit att betyda mycket för den regionala utvecklingen.

Uppsala, Västmanlands och Södermanlands län har till skillnad från andra län i Sverige ingen egen representation i EU utan har ett samarbetsavtal med Stockholmsregionens Europakommitté. Så när vi på nära håll studerat betydelsen av att vara representerad i det europeiska samarbetet och internationella nätverksbyggandet, menar vi att våra län skulle skaffa en egen representation i Bryssel. Detta skulle föra Europa närmare oss och bidra till ökat entreprenörskap och hållbar utveckling i vår region. Mot bakgrund av våra gamla länsbokstäver skulle denna region, lämpligt för oss kristdemokrater, kunna benämnas CDU-regionen.

Samarbetet i Europa kräver att gamla motsatsförhållanden och misstro mellan länder och folk motarbetas. Tilltron till varandra måste öka och misstänksamhet försvinna. EU är inte i första hand en union mellan länder utan en förening av människor. Om vi inser att det är människor av kött och blod som tillsammans försöker skapa goda livsbetingelser för oss alla, har vi nog lättare att ha överseende med en del misslyckanden i vårt arbete.

EU är inte perfekt i sig självt, men det ger ingen av oss rätt att dra oss undan från det mödosamma arbete det innebär att bygga ett gott samhälle. Vi kristdemokrater i Västerås fortsätter därför vårt entusiastiska arbete för vår stad i Europa.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel