Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lars Öhman: Varmt tack för ditt svar Jesper Brandberg (L)

Jag skrev inte att just jag är bättre lämpad att ta ansvar än dig och nuvarande politiker. Däremot hade jag nyligen fräckheten att på Sakine Madons Facebook-sida påstå att jag är bättre lämpad att skriva om politik än många journalister- som ofta tycks lierade med makten- och det står jag för.

Jag tror nämligen att samhällsutvecklingen är såpass alarmerande delvis som konsekvens av att vi har allt för många följare och alltför få ledare. Alltför många följer och anpassar sitt budskap efter opinionen, av rädsla för att förlora sitt jobb och sin makt.

Ofta känns det som om våra politiker bryr sig mer om sin karriär än om folkets välbefinnande. Har vi då dessutom en journalistisk kår som även den tycks hysa mer omsorg om sitt anseende istället för att kritiskt granska makten kan det bara gå ett sätt, nämligen utför.

Jag tror dessutom att många, både politiker och journalister, snarare skulle vinna på att våga vara mer frispråkiga. Det finns ju gott om exempel på politiker som blivit mäktiga just för att de vågat vara det, trots att de i många andra avseenden knappast imponerar.Jag har ett stort politiskt engagemang, men har åsikter längs hela det partipolitiska spektrat och inget parti jag brinner för. Liksom många andra skrämmer den starka polariseringen i samhället mig.

Polariseringen i samhället riskerar att helt omöjliggöra goda lösningar varför en förbättrad dialog skulle kunna vara det enskilt viktigaste politiska projektet idag. Som politiskt intresserad beteendevetare skulle jag gärna bidra till att minska den polariseringen, men vet inte riktigt hur.

Hursom så jag förstår till fullo din uppmaning Jesper Brandberg. Jag anklagar andra för feghet, men står själv vid sidan om och gnäller, vilket väl också är lite fegt.

Jag kan tillstå att jag inser att det finns en risk med att alltför många låter sin frustration gå ut över våra politiker.  För även om förakt gentemot politiker kan vara befogat så riskerar ett utbrett förakt göra att endast de som är immuna mot andra människors åsikter är beredda att vara politiker- och den typen av ledare vill vi knappast ha.

Visst ska de vara tåliga, ej heller några kappvändare, men är de för okänsliga är de knappast tillräckligt lyhörda. Den dagen de styrande slutar lyssna på folket lever vi inte i en reell demokrati längre. Enligt många är den dagen redan här.

Hursom, jag kommer gärna och träffar dig nästa tisdag!

Lars Öhman

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel