Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lasarettet får vattenmagasin

Om vattenledningsvattnet i Västerås skulle slås ut eller drabbas av smitta måste sjukvården ha egen vattenförsörjning.

Vid senaste sammanträdet i landstingsstyrelsen beslutade man därför att anlägga ett vattenmagasin – alltså ett slags lager för rent dricksvatten – på 1 000 kubikmeter, det vill säga en miljon liter.

Det beräknas räcka till omkring två dagars vattenbehov på Centrallasarettet, där man räknar med att göra av med 450 kubikmeter (450 000 liter) per dag.

– Rent vatten är en förutsättning för bra vård. Erfarenheten från Östersund och Skellefteå visar hur sårbart vårt vattensystem är och hur allvarliga följderna blir om vattnet förorenas. Därför är det självklart att vi ska ha tillgång till rent vatten vid en akut kris, säger Lars Flodin (MP), landstingsråd med ansvar för fastigheter och energi i en kommentar till beslutet att projektera vattenmagasinet.

Landstinget har utrett flera andra alternativ för att klara det omedelbara vattenbehovet till dryck, matlagning och rengöring, bland annat att köra vatten i tankbilar från annan ort eller att söka efter vatten djupt under Centrallasarettet.

Det första alternativet bedömdes som orealistiskt, det andra alternativet sprack då provborrningar visade att det inte finns någon grundvattentäkt under Central-lasarettet.

En miljon liter kan låta mycket – men en simbassäng med internationella så kallade olympiska mått – 50 meter lång och tio banor à 2,5 meter och ett minimidjup av två meter – innehåller minst 2,5 miljon liter.