Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lasarettet kritiseras efter dödsfall

Socialstyrelsen kommer med hård kritik mot centrallasarettet efter att tre nyfödda avled av multiresistenta bakterier. Bland annat har personalen inte klarat av de enklaste hygienrutinerna.

– Det handlar inte om slarv. Men vi har nog inte förstått vikten av hygienrutinerna. När man kommer till ett rum ska man sprita händerna och när man går därifrån ska man sprita dem igen, säger chefläkaren Måna Wallensteen.

Hur de multiresistenta bakterierna kom in på barn- och ungdomskliniken är inte klarlagt. Men det troliga är att smittan kommer från händer.

Chefläkaren säger att det inte bara är personalen som måste bli bättre på att tvätta händerna. Även besökare, städare och vaktmästare rör sig på avdelningarna.

– Vi har redan börjat jobba mycket med det här. Hygienen är a och o och vi håller också på att titta på bra uppföljningsrutiner, säger chefläkaren.

Socialstyrelsen kritiserar bland annat sjukhuset för dålig kommunikation mellan avdelningarna och bristande kunskaper hos personalen. Fast Wallensteen tycker inte att man kan säga att personalen har varit dålig.

– De här bakterierna är ganska nya och man har kanske inte förstått hur allvarligt det är. Vi har inte varit medvetna om riskerna och det får vi ta till oss.

Måna Wallensteen anmälde själv sjukhuset till Socialstyrelsen efter dödsfallen för att få hjälp att reda ut vad som hända. Trots kritiken är hon nöjd med resultatet.

– Vi har identifierat många brister men man måste komma ihåg att det här är en väldigt komplicerad verksamhet.

Jag ser det som positivt att vi har rätt ut det, säger hon.

Erik Högström