Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lasarettet riskerar böter

Det har inte gått rätt till när det ska blandas till penicillin vid infektionskliniken på lasarettet i Västerås.

Det konstaterar Arbetsmiljöverket efter en inspektion tidigare i år. Sjukhuset får också kritik för att medicinska preparat bytts ut utan att det gjorts någon riskbedömning innan de köpts in.

Enligt Arbetsmiljöverket har problem uppstått då personalen ska göra i ordning antibiotika. Vid tillredningen blandas pulver med en vätska för att sedan ges till patienterna som en injektion. Det system som använts när preparatet blandats till har inte hållit tätt vilket har lett till att anställda fått utslag och irritation i ögonen efter att ha handskats med medicinen.

Arbetsmiljöverket ser också allvarligt på att personalen exponeras för penicillin på ett sätt som kan leda till överkänslighet och resistens mot läkemedlet.

Om inte bristerna åtgärdas senast den 31 januari nästa år riskerar sjukhuset vite på 75 000 kronor.

Enligt klinikchef Tomas Vikerfors har infektionskliniken redan vidtagit vissa åtgärder. Bötesföreläggandet står dock fast tills Arbetsmiljöverket fått en fullständig rapport.