Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Låt de sjuka få vara sjuka

Allianspartierna och även Socialdemokraterna har som mantra att alla som kan ska jobba.Visst, det är väl inget att invända mot det. Problemet är bara synen på vilka som kan jobba eller inte.

Läkarintyg säger att patienten inte har någon arbetsförmåga över huvud taget i något vanligt förekommande arbete på arbetsmarknaden. Försäkringskassan säger tvärtemot att personen har full arbetsförmåga, trots mycket svåra sjukdomar.

Personer som har fast arbete som de kan gå tillbaka till efter rehabilitering, uppmanas att avbryta rehabiliteringen och säga upp sig, när gränsen 180 dagar är nådd, för att anmäla sig på arbetsförmedlingen. Den nuvarande regeringen tog bort "stupstocken", men det finns fortfarande tidsgränser.

Det är ju ett effektivt sätt att få ner sjuktalen och minska kostnaden i sjukförsäkringen.Detta kommer troligen att leder till högre kostnader på längre sikt. Sjuka personer som tvingas jobba eller som tvingas in i fattigdom blir inte friskare, snarare så försenar och försämrar det tillfrisknandet.

Både inom sjukvården och även inom sjukförsäkringssystemet kommer kostnaderna öka markant, när dessa sjuka personer inte får vara just sjuka – tills de tillfrisknar.

Carola

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare