Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Låt det politiska samtalet frodas på skolorna igen!

I Sverige är främlingsfientligheten på stor frammarsch. Högerextrema partier finns i dag representerade i parlament på alla politiska nivåer samtidigt som samhällsklimatet har blivit hårdare. Enskilda grupper pekas ut som roten till många samhällsproblem och en uppdelning i ett ”vi” och ett ”dom” växer fram.

Hittills har hatet, i form av våld, diskriminering och andra kränkningar framför allt riktats mot invandrare, HBT-personer eller politiskt oliktänkande. I det långa loppet är dock rasistiska och högerpopulistiska rörelser ett hot mot alla oss som vill ha friheten att själva välja hur vi vill leva våra liv.

Strategin från etablerade partier och samhällsinstitutioner har hittills gått ut på att möta de högerpopulistiska och högerextrema krafterna med tystnad. Deras närvaro på skolor och andra fora har begränsats, samtidigt som öppen debatt många gånger har avvisats. Detta har bidragit till att de högerextrema rörelserna kunnat utmåla sig själva som sanningsbärande martyrer som tystats av etablissemanget. Något som väckt sympatier och indirekt bidragit till att de vuxit i styrka.

Samtidigt har denna tystnadens strategi bidragit till att det offentliga samtalet ibland har uteblivit och förtroendet för de etablerade partierna minskat. Samhället har blivit mindre öppet och de högerextrema krafterna har stärkts i sin kritik av de etablerade partierna.

För tio år sedan så frodades det politiska samtalet på många skolor. De politiska ungdomsförbunden var välkomna att hålla klasspresentationer eller stå med bokbord. De problem unga upplevde i sin vardag synliggjordes samtidigt som samtalet om värderingar och politiska lösningar var ständigt närvarande.

I dag är i stället de flesta skolor stängda för de politiska ungdomsförbunden. Argumentet för detta är att man inte vill släppa in främlingsfientliga krafter på skolorna. Eftersom man inte får exkludera någon enskild så exkluderar man därför i stället alla.

Följden har blivit att de demokratiska ungdomsförbunden inte finns i skolan på samma sätt som förut medan de högerextrema krafterna struntar i förbudet och sprider sin propaganda ändå. Det politiska samtalet uteblir och representanter för högerextrema rörelser får stå oemotsagda.

Det demokratiska samhället har uppenbart misslyckats med att stoppa de högerextrema krafterna. I stället för att försöka ignorera högerextremismen och bemöta dess före-trädare med tystnad måste vi som tror på demokrati och yttrandefrihet ta debatten och därmed visa att vi står upp för just de värden vi säger oss värna. Vi kan inte tillåta ett litet antal rasister och högerpopulister bestämma formerna för det demokratiska samtalet eller tvinga oss till tystnad.

I stället borde vi, som Norges statsminister Jens Stoltenberg sade efter Utöyamassakern, kräva ”ännu mer öppenhet och ännu mer demokrati”.

I detta syfte genomför SSU en kampanj för att uppmärksamma högerextremismen och vilka konsekvenser den fått på vårt öppna samhälle. Ett av våra viktigaste krav, såväl konkret som symboliskt, är att skolorna åter öppnas för de politiska ungdomsförbunden. Det är nämligen först när det politiska samtalet får ta form och föras fritt som högerextrema krafter kan motverkas och vi får ett samhälle där alla är fria att välja hur man vill leva sitt liv.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel