Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Låt fler äga vindkraft och solkraft

Den förnybara energin från solen och vinden växer. Det tycker både Miljöpartiet och svenska folket är positivt. En opinionsmätning från april i år gjord av Sifo visar att åtta av tio svenskar vill ha ett 100 procent förnybart elsystem.

Sverige är ett av de länder som har bäst förutsättningar för en sådan omställning. Men vi har mycket att lära av andra länder i att låta människor vara delaktiga i energiomställningen.

I länder som Danmark och Tyskland pågår en folkrörelse där människor får möjlighet att ta makten över sin elräkning genom att äga sin egen el. Många vill sätta upp solceller på taket eller äga vindkraft tillsammans med andra och därmed tjäna en slant samtidigt som de blir oberoende av de stora elbolagen.

I Tyskland ägs hälften av den förnybara elproduktionen av privatpersoner. Det rör sig om över 2 miljoner människor.

I Sverige är det tyvärr bara 30 000 personer som i dag äger sin egen el. Detta beror inte på att svenskarna skulle vara ointresserade, tvärtom. Sju av tio kan tänka sig att investera i egen el.

Men efter sju år med alliansregeringen har människor fortfarande små möjligheter att bli oberoende av elbolagen. Miljöpartiet föreslår nu att målet för vara att 500 000 hushåll ska ha egen el inom fem år.

Vi vill att det miljövänliga valet ska löna sig och att Sverige får en folkrörelse av egna elproducenter likt många andra länder.

Vi vill att staten skapar tydliga spelregler och gör det lätt att räkna hem en investering i solceller eller vindkraftsandelar.

Avgörande för lönsamheten är att hushållen ska få sälja el ut på nätet när man har överskott och köpa tillbaka till samma pris när man har underskott. Denna kvittning kallas netto-debitering.

I dag finns det elbolag som gått före och tillåter nettodebitering, men det saknas nationell lagstiftning och vissa elbolag betalar inget alls för den el de tar emot.

Miljöpartiet föreslår att nettodebitering införs och att hushållen får kvitta sin el mot nätet på årsbasis. Överskottselen från solceller på villataket levereras ut på nätet på sommaren och får sedan användas när den behövs på hösten och vintern.

Vi vill även att andelsägd el omfattas av systemet så att den som bor i en hyreslägenhet och är delägare i ett vindkraftverk får samma möjlighet att kvitta överskottet på sin elräkning.

Vi föreslår också att de som bor i närheten av ett blivande vindkraftverk ska ha rätt att bli delägare genom att köpa andelar i kraftverket. Om inte grannarna vill köpa hela kvoten om 20 procent bör boende i hela kommunen få möjlighet att bli delägare. Detta är ett system som varit väldigt framgångsrikt i Danmark.

Det är hög tid att även svenska folket får möjlighet att vara delaktiga i omställningen mot ett förnybart energisystem. Nu behövs en politik för att ge folk möjlighet till egen el.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel