Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt fler vara med och bygga i Västerås

Annons

Den 24 februari kunde vi läsa om hur bygget av viktiga fastigheter som gruppboende och HVB-hem för ensamkommande flyktingbarn drar iväg kostnadsmässigt. Därför har Moderaterna i fastighetsnämnden föreslagit att Västerås stad ska benchmarka och undersöka om det går att bygga HVB-hem till en lägre kostnad.

Behovet är stort och många kommuner bygger, då finns det all anledning att jämföra oss och se om det finns typhus eller motsvarande, och om andra kommuner lyckats bygga billigare. Tyvärr röstade den nya majoriteten med Miljöpartiet och Socialdemokraterna i spetsen emot förslaget.

Det är inte första gången de agerar märkligt i fastighetsnämnden denna mandatperiod. De har även hunnit direktanvisa attraktiv mark innanför cityringen till det egna kommunala bolaget Mimer, och utestängt andra aktörer från att få chans att bygga. Moderaterna anser att Mimer ska bygga när andra aktörer inte bygger. Vi behöver få in fler entreprenörer och underlätta även för mindre byggföretag. Det är så vi skapar en blandad och attraktiv stad.

MP, S, KD och C har också envisats med att driva frågan om EPC (Energy Performance Contracting), ett slags system för att upphandla energieffektivisering av fastigheter.

Problemet är bara att Västerås med sina befintliga system redan sparat mer energi än andra städer som infört EPC. Tjänstemännen på Fastighetskontoret har starkt ifrågasatt förslaget och det är för oss en gåta hur den nya majoriteten kan skriva in detta förslag i sin budget.I oktober 2014 var dessutom samtliga partier förutom Miljöpartiet eniga om att avslå förslaget.

Västerås ska bygga 1000 bostäder om året. Därtill ska många andra viktiga fastigheter inom staden byggas och framför allt underhållas.

För att nå det målet krävs en politik som underlättar för fler entreprenörer att vara med och bygga, mer av benchmarking och mindre av dåliga energisatsningar.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons