Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Låt ungdomar vara med och forma framtiden

Sverige har i dag de mest välutbildade ung-domarna genom tiderna, de kan flest språk och är den första generationen i historien som kan mer än tidigare generationen, samtidigt har vi en allt för hög ungdomsarbetslöshet.

I början av 2011 var 24,6 procent i åldersgruppen 15-24 arbetslösa, vilket motsvarar nästan var fjärde ungdom.

Vi träffar många ungdomar som vill jobba och som kämpar för att få ett arbete att gå till, men som upplever att de stängs ute från arbetsmarknaden. De hamnar i ett utanförskap som präglas av dålig självkänsla då de får uppfattningen att de inte är välkomna in i arbetslivet. Utan jobb saknar unga möjligheten att flytta hemifrån, vilket begränsar deras framtidsmöjligheter och känslan av att stå på egna ben. På arbetsmarknaden fastnar de i en ond spiral då arbetsgivarna efterfrågar tidigare referensen för att säkerställa kompetensen, men dessa referenser är obefintliga vid en första anställning.

För att sänka trösklarna och bredda vägen in till arbetsmarknaden har regeringen tidigare halverat arbetsgivaravgiften för personer under 26 år. På så sätt uppmuntras företag att anställa personer som de annars inte ansett sig har råd till.

Att ta bort detta, som Socialdemokraterna vill, vore väldigt farligt för de ungas situation på arbetsmarknaden. Problemet med arbetslösheten är reell och något vi måste fortsätta ta på stort allvar. Vi behöver fler åtgärder för att minska ungdomsarbetslösheten och förhindra att unga personer hamnar i ett långvarigt utanförskap från arbetsmarknaden och endast får stå utanför arbetsmarknaden och titta in. En mix av åtgärder behövs för att stoppa utvecklingen; billigare och enklare att anställa ung-domar och en bättre utbildning är grunderna för detta.

Ungdomslöner, som vissa förespråkar, är ingen lösning på problemet och inte rätt väg att gå. Det är ytterligare ett steg bort från kompetenssatt lön i stället för ålderssatt lön. Det skulle vara skadligt för arbetsmarknaden och för ungdomarna själva eftersom det innebär att lönesättningen anpassas efter olika grupperingar. För att öka möjligheterna för ung-domar att få jobb bör vi i stället fokusera på att sätta rätt löner efter kompetens – inte ålder.

Kompetensen ska inte bara vara avgörande när man väljer att anställa, utan kompetens ska prägla hela arbetsmarknaden, likväl vid lönesättning som neddragningar. Höga ingångslöner i kombination med turordningsreglerna hämmar ungdomars möjligheter att göra entré arbetsmarknaden. Det är nödvändigt att vi vågar ta alla åtgärder som finns till hands som låter unga få tillträde till arbetsmarknaden på samma villkor som andra.

Situationen, som den är i dag, riskerar att en hel generation ungdomars skapande- och idékraft går förlorad i Sverige. Ansvaret ligger till stor del på arbetsmarknadens parter, men som politiska företrädare kan vi inte tolerera att unga kategoriskt ställs utanför. Agerar man inte tvingas politiken kliva in med lagstiftning.

Vi måste sluta hålla fast vid gamla och kostsamma system med besvärliga regler. I stället ska vi blicka framåt mot en ljus framtid genom att ge unga människor chansen att vara med och bidra till att forma Sveriges framtid.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel