Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ledare: Åsnan mellan tysk och amerikansk hötapp

Tyskland behöver ändra sig om den nya gasledningen i Östersjön.

Annons

Vicepresident Joe Bidens korta besök i Sverige var framgångsrikt och viktigt, även om en och annan stockholmare kan ha irriterat sig över avspärrningar.

USA och Sverige har goda och nära förbindelser. I praktiken ställde Biden ut en utfästelse om att, trots att Sverige inte är Nato-medlem, USA betraktar våra gränser som ”okränkbara”. Det är en mycket viktig markering, i synnerhet när presidentkandidaten Donald Trump har slirat på om Nato alltid skulle försvara en angripen medlem.

Alltsedan 1700-talet har Sverige behövt en motvikt till Ryssland, oavsett om det har handlat om en formell allians. När motvikten har saknats, som 1809 och 1940, har Sverige/Finland varit riktigt illa ute.

Biden tyckte att också att Sverige behövde stärka det egna försvaret. Här borde Löfven lyssna. Det räcker inte med de blygsamma förstärkningar som har genomförts.

Vicepresidenten var även tydlig med att USA ogillar planerna på en ny gasledning, Nord Stream 2, på Östersjöns botten, från Ryssland till Tyskland. Den gör Europa mer sårbart för ryska påtryckningar. Dessutom tyckte Biden att Europa gärna kunde köpa amerikansk naturgas i stället.

I sak finns flera starka invändningar mot projektet. EU vill undvika beroende av rysk naturgas. Då vore det bakvänt att bygga ytterligare en gasledning.

Naturgas är ett fossilt bränsle. Även om den släpper ut mindre kol- dioxid än kol och olja vore det bättre att satsa på förnybart och att använda kärnkraft.

Kan och bör Sverige genom egna beslut stoppa gasledningen?

Det är knepigare. Havsrättskonventionen gör det svårt för ett land att i sin ekonomiska zon stoppa ledningar. Därför godkände Alliansregeringen 2009 Nord Stream 1.

Nu är det annat ljud i skällan. Flera allianspartier vill, nu när de är i opposition, stoppa Nord Stream 2.

Frågan är dock om de formella grunderna för att säga nej är starkare nu. Den som läser Hans Wallmark (M) noga ser också, enligt TT, att M vill att EU, inte Sverige, ska stoppa Nord Stream 2.

Nyckeln finns i stället i Tyskland. Åter trasslar tysk energipolitik med dess forcerade kärnkraftsavveckling till det. Förut fick regeringen stora bekymmer med Vattenfalls tyska kolgruvor.

Nu kan ytterligare naturgasleveranser göra att Ryssland stärker greppet över energiförsörjningen i Europa. Det är oroande att Tyskland hittills har stött Nord Stream 2.

Samtidigt blir Tyskland, inte minst efter beslutet att Storbritannien ska lämna EU, allt viktigare för Sverige. Vi behöver ett nära och gott samarbete också med Tyskland.

Det gäller därför att, i första hand inom EU, övertyga Tyskland om att Nord Stream 2 bör stoppas. Argumenten i sak är starka.

Om Tyskland ändå står fast det är det dock svårt att se Sverige ensidigt stoppa gasledningen.