Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ledare: Avgörande år för USA och EU

Sverige behöver Storbritannien i EU.

USA:s långa valrörelse blir spännande att följa, men Sverige kan inte påverka utgången. Däremot kan och bör svenska politiker verka för att Storbritannien stannar kvar i EU.

Det oväntade och osäkra brukar slår igenom i världen. Blir det någonsin fred i Syrien? Vad hittar Rysslands Putin och Turkiets Erdogan på i EU:s närhet?

Hur många asylsökande kommer till Europa 2016? Blir det någon stor väderkatastrof, jordbävning eller vulkanutbrott?

Svaren är okända. Däremot är valdagar i stabila större demokratier kända och utgången kan vara viktig för omvärlden.

I år kommer president-valet i USA att överskugga alla andra val, inte minst i Sverige. Det brukar vara en intensiv bevakning, där svenska läsare, lyssnare och tittare får veta mycket om primärval eller nomineringsmöten i den ena eller andra delstaten.

Det är gott om kommentarer, (som den här ledaren) på olika medier. Det finns ett imponerande stort antal svenskar som kan mycket om politiken, långt ned på detaljnivå, i USA.

Det finns goda skäl för det stora intresset. Valen är spännande och håller på länge. USA är världens mäktigaste land, utgången påverkar oss.

Däremot är vår egen möjlighet att påverka ringa. Partierna brukar följa kampanjen för inspiration i deras nästa valrörelse. Men i övrigt är det som att följa en spännande och avgörande match på läktarplats.

I Europa är det inga parlamentsval i de stora länderna i år. Det kunde vara ett lugnt mellanår efter det dramatiska 2015 och val i Frankrike och Tyskland 2017.

I stället kan 2016 bli dramatiskt. Storbritannien ska ha folkomröstning om fortsatt EU-medlemskap efter en omförhandling av villkoren för medlemskap.

Det utlovades av De Konservativa inför valet 2015. Det är tveksamt om Tories själva trodde att de skulle få egen majoritet.

När det överraskande blev konservativ majoritet måste vallöftet genomföras och premiärminister David Cameron har en stark EU-skeptisk opinion inom partiet att ta hänsyn till. Omröstningen lär genomföras i år för att inte krocka med valen i Tyskland och Frankrike.

Detta är en mycket viktig fråga för Sverige. Storbritannien har inte euron, värnar frihandel och är skeptisk till storslagna visioner om att för över fler nationella beslut till EU.

I ett EU utan Storbritannien skulle det bli svårare att hävda inflytande och få gehör för åsikter med ett brett stöd i Sverige.

Till skillnad från valet i USA kan svenska politiker påverka den brittiska folkomröstningen. Det är både taktiskt och sakligt befogat att försöka bidra till att britterna blir kvar i EU.