Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ledare: Bra att MDH får betala tillbaka

Mälardalens högskola för (MDH) förlorade i tingsrätten mot den tidigare studenten Connie Dickinson Askenbäck från USA. Hon gick till domstol med stöd av Centrum för rättvisa.

Dickinson Askenbäck hade betalat 170 000 kronor för en kurs i matematik hon inte tyckte höll måttet och krävde därför pengarna tillbaka.

I sakfrågan råder ingen oenighet. Universitetskanslersämbetet har granskat kursen och underkänt den på flera punkter.

MDH ansåg att det inte finns något stöd i lagen för att betala tillbaka avgifter för undermålig utbildning. Problemet uppstod när Sverige 2011 började ta betalt för utländska studenter utanför EU, EES och Schweiz.

Alla studenter förlorar om de går en utbildning som inte håller måttet, men är den är gratis finns inga pengar att kräva tillbaka. En utländsk student får däremot, utöver levnadsomkostnader betala rejäla studieavgifter.

Det kan bli mycket dyrt för studenten och är mer som ett vanligt köp, där säljaren kan göras återbetalningsskyldig. Det var bra att den principen slogs fast av tingsrätten.

När frågan tidigare var aktuell krävde dåvarande rektor Karin Röding att regeringen borde se till att reglerna för betalande studenter blev klara och enhetliga. Nu är hon statssekreterare i utbildningsdepartementet. Dags att gå från ord till handling?