Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ledare: Den usla arbetsmiljön på arbetsmiljömyndigheten är en pinsam historia för S

Visst borde arbetsmiljön vara exemplarisk på en arbetsplats full av experter på just arbetsmiljö? Experterna vet ju precis vad som behövs för att skapa trivsel och god stämning på en arbetsplats.

Men så tycks det inte fungera på Myndigheten för arbetsmiljökunskap, Mynak, i Gävle. Enligt Dagens Nyheter har nu ytterligare tre medarbetare vid myndigheten valt att sluta. De skyller på den dåliga arbetsmiljön, precis som de många som tidigare slutat på myndigheten.

Myndigheten inrättades av S-MP-regeringen i juni i fjol, och är tänkt att vara ett nationellt kunskapscentrum för frågor om arbetsmiljö. Enligt myndighetens hemsida är uppgiften att ”skapa förutsättningar för ett friskt, glädjefyllt och hållbart arbetsliv”.

Hittills har det dock gått ganska så dåligt att skapa ett glädjefyllt arbetsliv på den egna arbetsplatsen. Enligt de anställda ligger problemet hos generaldirektören Nader Ahmadi. De skrev i juni i år till arbetsdepartementet och anklagade honom för ett hierarkiskt styre. Han påstods också ha kallat en medarbetare ”tjockast på myndigheten” och bett kvinnliga anställda att bära högklackat och korta kjolar.

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) menade att uppgifterna var ”oerhört allvarliga” och kallade in Nader Ahmadi till ett samtal. Men eftersom ännu fler anställda nu har sagt upp sig på grund av den dåliga arbetsmiljön, så tycks inte detta samtal ha lett till några förbättringar.

Det här är mycket pinsamt för Socialdemokraterna och Ylva Johansson. Socialdemokraterna vill gärna framstå som ett parti som driver arbetsmiljöfrågor hårt. Den socialdemokratiska kritiken var till exempel mycket hård när alliansregeringen 2007 lade ner Arbetslivs­institutet.

Det blir därför pikant för Socialdemokraterna när den nya arbetsmiljömyndigheten inte fungerar eftersom anställda hoppar av på grund av brister i arbetsmiljön. Tanken är att myndigheten skall få 30–40 medarbetare. I februari var antalet 17, men sedan dess har sju sagt upp sig och tre har tagit tjänstledigt.

Generaldirektören Nader Ahmadi skyller på underbemanning, på att han har skämtat, varit klumpig och blivit missförstådd. Han hävdar också att han ser allvarligt på situationen och skall jobba för att förbättra sitt ledarskap.

Om man är generaldirektör för en expertmyndighet för arbetsmiljöfrågor så borde man dock veta hur man skapar en bra arbetsmiljö. Då borde man inte behöva förbättra sitt ledarskap. I annat fall har man i praktiken diskvalificerat sig själv.

Dessutom har man diskvalificerat hela sin myndighet. Vem litar på experter som uppenbarligen inte klarar av att omsätta sina teorier i praktik?

Nader Ahmadi är fel person att leda Myndigheten för arbetsmiljökunskap. Det är oförståeligt att Ylva Johansson och S-MP-regeringen gav honom detta jobb.

Det är dock mycket viktigt att förbättra arbetsmiljön, inte minst i den offentliga sektorn. Regeringen måste därför öka trovärdigheten för Myndigheten för arbetsmiljökunskap. Ett naturligt första steg är att Nader Ahmadi får lämna sitt jobb.

Anmäl text- och faktafel