Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LEDARE: DÖ dödar kärnkraften i Sverige?

Vattenfall vill stänga reaktorerna Ringhals 1 och 2 senast 2020.

Marknaden kan därmed synas avgöra denna politiska långbänk. Företagen tycker att elpriserna är för låga för att investera i att rusta upp kärnkraftsreaktorerna.

Resultatet blir att svensk elexport minskar. Och det gör i sin tur att fler fossildrivna koldioxidsutsläppande kraftverk i andra länder behövs. För det är långt kvar till att få bort de fossila bränslena i elproduktionen i flera andra länder.

Kraftföretagen framhåller flera skäl för den dåliga lönsamheten. Ett är skatten på kärnkraft, något politikerna i Sverige, och inte marknaden, bestämmer över.

Effektskatten på kärnkraft har höjts, först av alliansregeringen och sedan av den rödgröna regeringen. Nu vill Moderaterna sänka skatten, Folkpartiet och Sverigedemokraterna ta bort den.

Frågan är hur långt enigheten når. Men det borde finnas en riksdagsmajoritet åtminstone för att säga nej till S–MP-regeringens skattehöjning och ligga på den nivå de borgerliga partierna tidigare var överens om.

Men så blir det inte. För kärnkraftskatten är en budgetfråga och då ger Decemberöverenskommelsen (DÖ) de rödgröna företräde. De vill höja skatten och avveckla kärnkraften.

Även vi som försvarat DÖ får erkänna att här finns en allvarlig nackdel. En riksdagsminoritet kan på egen hand försämra villkoren för den koldioxidfria kärnkraften.