Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ledare: Halvfullt eller halvtomt?

Har alla larmrapporter gjort oss för pessimistiska om klimatet?

Annons

Beslutsfattarna verkar hoppfulla om FN-mötet i Paris om klimatet. Men delas den optimismen av allmänheten?

Energisystemet är en stor utmaning, men ger också Sverige nya företag och fler jobb. Den snabba tekniska utvecklingen ökar möjligheterna att klara klimatmålen.

Så kan energiminister Ibrahim Baylan (S) budskap i går på energimötet i Västerås, liksom i ett inlägg på debattsidan, samman-fattas.

Så tyckte fler på energikonferensen. I en panel lät även Svenskt Näringsliv, Svensk energi och Mälar-energi hoppfulla.

När åhörarna sedan fick rösta om hur det skulle gå på Paris-mötet var det däremot en överväldigande majoritet som trodde att mötet skulle bli en besvikelse.

Även om detta inte var någon vetenskaplig opinionsmätning är den noterbar.

Det har tidigare visat sig att många har en alltför pessimistisk bild av läget i världen. Trots många återstående problem är utvecklingen på de flesta områden på rätt väg.

Medellivslängden ökar, barnadödligheten minskar, liksom fattigdomen. Fler flickor går i skolan, födelse-talen och befolknings-ökningen minskar.

De glädjande uppgifterna har haft svårt att nå ut, i varje fall innan Hans Rosling började dyka upp i tv. Det finns en risk att något liknande kan ha hänt om klimatet.

Den ena larmrapporten avlöser den andra. Det kan vara lockande för forskare och medier att öka genomslaget genom att lyfta fram risker och misslyckanden.

Då är det lätt att utgå i från att glaset är halvtomt eller värre, när de tekniska framstegen gör att det snarare är halvfullt och på väg att fyllas. Låt oss därför hoppas att beslutsfattarna (eliten) har rätt den här gången, och att Paris- mötet och de närmaste åren innebär ett genombrott med minskade utsläpp från fossila bränslen.

Ibrahim Baylan hoppades att Energi- kommissionen skulle komma bort från gamla låsningar om kärnkraften. Han var bekymrad över att de låga elpriserna gör att det investeras för lite .

Där fanns även en markering om att de återståendekärnreaktorerna är viktiga för svensk energiförsörjning. Noterbart är även att hela regeringen, det vill säga även MP, har börjat tala om att nå ett Fossilfritt Sverige.

Det ger en öppning för att kärnkraften kommer att behövas under överskådlig tid. Det behövs, särskilt som svensk elexport kan göra att kärnkraftsel ersätter fossilel i andra länder.

Westinghouses VD lyfte fram kärnkraftens betydelse globalt. Ett genombrott om att använda dagens avfall som bränsle borde ge även motståndarna ett moraliskt skäl att fortsätta med kärnkraft.

Annons