Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ledare: Koncern ska ”optimera” (minska) skatten

Styra eller skatteplanera är frågan för nya koncernbolaget.

När kommunfullmäktige, som framgått på nyhetsplats, röstade igenom att de kommunala bolagen ska slås samman i en gemensam koncern var det med klar majoritet.

Moderaterna hade bytt uppfattning och stödde förslaget. I en debattartikel den 18 april var däremot kritiken mot koncern- bildningen desto hårdare.

Då lät det att ”därmed skulle makten koncentreras ytterligare till kommun-styrelsens ordförande och stadsdirektören. ... De (Socialdemokraterna) gör allt för att skatteplanera för det offentliga. Ett stadshusbolag centraliserar makten och otydliggör stads-bolagens ekonomi. Vi säger bestämt nej till detta.”

Från Staffan Anger (M) fanns den här kritiken kvar i fullmäktige men partiet ansåg sig ha fått garantier för att bolagens självständighet och affärsmässiga grund skulle behållas. Att i dagens kärva ekonomiska läge kunna att minska skatten genom kunna kvitta vinster och förluster framstod som lockande.

Moderaterna röstade då samfällt för koncern- bildningen, trots att det med tanke på allt tal om personval och individuella mandat borde ha funnits utrymme för bryta partilinjen. I synnerhet som majoriteten för att bilda en kommunkoncern ändå var så pass stor.

Det var en fördel att majoriteten var klar. Det var bara Vänsterpartiet och Liberalerna som var emot beslutet. En så här stor organisatorisk förändring bör aldrig genomföras med knapp majoritet.

Majoriteten har en poäng i att många andra kommuner har liknande koncerner och därmed kan betala mindre skatt.

Det är föga dramatiskt. Det är nog bara Mona Sahlin (S) som tycker att det ska vara häftigt att betala skatt.

Men det finns en gräns när strävan att minska skatten slutar att framstå som rimlig. I det här fallet gör upplägget att Västerås flygplats under några månader ska bli koncernbolag för alla kommunala bolag att skatteplaneringen blir övertydlig.

Denna märkliga konstruktion görs bara för att om fem år kunna kvitta underskott på 220 miljoner mot skattemässiga överskott.

Därutöver ska det skrivas in i bolagsordningens ändamål att ”skattemässigt optimera stadens kommunala bolag”. Det betyder på vanlig svenska att ett syfte med bolaget är att betala så lite skatt som möjligt.

Det går att föreställa sig att en och annan politiker skulle ha synpunkter på om ett privat företag så naket i sin bolagsordning skrev att det gäller att minimera skattebetalningen.

Frågan är också hur mycket central styrning det till slut blir. Flera framhöll att bolagen fortsatt skulle vara självständiga, men Magnus Edström (MP) menade att möjligheten att styra var viktigare än de lägre skatterna. Edström har tidigare kritiserat Mälarenergi för att ”pengar alltid är prio ett”.

Så framtiden får utvisa hur det går med styrningen och frestelsen att låta vissa bolag betala för andras underskott.