Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ledare: Lägre lön och högre skatt kan krävas

Sverige behöver förändras för att klara att fortsatt visa medmänsklighet mot flyktingar.

Annons

I helgen var det, bland annat i Västerås, manifestationer för att ställa upp och ta emot flyktingar. Motiven handlar nu mer om att visa medmänsklighet i en svår situation och mindre om samhällsvinster med hög invandring.

Det är en bättre utgångspunkt. I ett läge där fortsatt många människor behöver lämna sina länder krävs en andra ställer upp och även kan vara beredda på uppoffringar.

Det är mer tydligt än nationalekonomiska beräkningar om vilka som ska betala pensionerna i framtiden. Dessutom har Sverige, tillsammans med länder som Storbritannien och Frankrike, tack vare högre födelsetal och en längre tids netto- invandring en jämförelsevis god demografisk situation.

Här krävs en ganska liten nettoinvandring för att undvika befolkningsminskning, medan länder som Tyskland, Finland och flera centraleuropeiska länder behöver en kraftig inflyttning för att undvika att befolkningen minskar.

I helgen tog Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson bladet från munnen i DN och talade om att samhället inte är konstruerat för en situation med uppemot 100 000 asylsökande om året.

Han menade att politikerna måste visa ledarskap och förenkla byggnormer, lätta på reglerna kring offentlig upphandling och se över lägstalön.

Det ligger i linje med vad en del opinionsbildare har krävt. Regleringar på arbetsmarknaden som Las lyfts också fram som hinder för att få jobb. De borgerliga partierna driver alla krav i denna riktning.

Här skulle en omorientering främst ställa till problem för fackföreningar och de rödgröna partierna. Det är sällan svårt att, som för borgerliga, gå med på sådant man redan har krävt.

En del talar för att det, i varje fall på kort sikt, kommer att kosta mer pengar att klara flyktingmottagandet. Hittills har regeringar av olika färg löst pengabehovet genom att räkna in flyktingmottagning i biståndet.

Det är dels inte särskilt snyggt mot de fattiga i andra länder som egentligen skulle få biståndet, dels går det inte att driva hur långt som helst.

I det läget kan höjda skatter vara att föredra framför att betala flyktingmottagandet med besparingar på sådant som sjukvård, pensioner, sjukersättning eller äldrevård.

Det vore nog lätt för rödgröna att acceptera, de höjer gärna skatten ändå. Men de borgerliga partierna kan här behöva bita i det sura äpplet och gå med på någon form av ”medmänsklighetsskatt”.

Organisationer som likt politiska ungdomsförbund och Svenska kyrkan vill göra det lättare att komma till Sverige och söka asyl har ett särskilt ansvar för att stödja även radikala åtgärder som förbättrar mottagandet.

Det svåra blir att gå emot egna etablerade åsikter för att lösa ett akut problem.

Annons