Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ledare: Kommunfullmäktige i demokratins finrum – Debatten om laddstolpar avgör Arbogas framtid

Annons
Kommunfullmäktige under kristallkronorna i Arbogas rådhus.

Ansvarstagande och samförstånd var temat när Arboga kommunfullmäktige träffades under kristallkronorna i Rådhuset på torsdagskvällen.

Alla var överens om att kommunen behöver spara pengar för att klara sina åtaganden, men hur?

Andelen äldre och barn blir allt större, vilket kräver mer av vård, skola och omsorg. Dessutom ställer arbogaborna högre krav på servicen samtidigt som många går i pension. De som arbetar måste försörja allt fler och det är svårt att hitta kompetens för att både ersätta dem som pensioneras och leva upp till de nya krav som ställs.

Problembilden är långt ifrån unik för Arboga och i riksmedia har framtiden för små kommuner diskuterats flitigt de senaste dagarna. I Rådhuset skapas den framtiden.

Sedan länge har kommunen planerat för att lägga ner den tekniska nämnden, flytta verksamhet till andra delar av organisationen och börja samarbeta med Köping och Kungsör kring driften av vatten och avlopp. ”Vi måste ha en större organisation genom samverkan för att kunna locka kompetens”, förklarade kommunstyrelsens ordförande Anders Röhfors (M).

Oppositionsrådet Andreas Silversten (S) höll med om att det här är rätt väg att gå. En större organisation skulle både göra det lättare att rekrytera och bli mindre sårbar för exempelvis sjukdom. ”Ett sätt att effektivisera som inte bara är att dra ner. Utan istället få mer för mindre pengar.”

Just samverkan mellan kommuner framhålls ofta av experter som en viktig del av att klara kommunala åtaganden i framtiden. Istället för att slå ihop kommuner kan man samarbeta om det som går, och behålla beslutsfattandet på en lokal nivå.

Men en framtid med begränsade resurser kommer också att tvinga kommuner att prioritera. Vad är kommunens kärnuppgifter?

En motion från Socialdemokraterna ledde till en livlig debatt om just detta. ”Kommunen säger i sitt svar (på motionen) att man är positiv till att upplåta mark till den som vill bygga laddstolpar för elbilar, men det är väl självklart?” frågade sig Andreas Silversten (S) retoriskt och fortsatte ”Problemet är att det kommer ingen som vill bygga laddstolpar i Arboga centrum.”

Då klev Vänsterpartiets Dan Avdic Karlsson upp i talarstolen ”Jag är ju i och för sig med i ett parti som tycker att kommuner kan lägga pengar på lite vad som helst … Men jag tycker inte att bygga laddstolpar är en primär kommunal uppgift”.

Och här sätter han fingret på någonting: Med begränsade resurser måste kommunen välja vad man ska lägga sina pengar på. När man har svårt att få pengarna att räcka till vård, skola och omsorg står kommunala laddstolpar emot fler lärare.

Även utan begränsade resurser bör beslut om investeringar alltid föregås av frågan: hör det här till kommunens kärnuppdrag? Den allt kärvare ekonomin gör bara den här frågan allt mer akut, och saker kommunen tidigare kunde bekosta kommer att behöva prioriteras bort för att ha pengar till det viktigaste.

Tekniska nämnden, organisationen av kommunala bolag och laddstolpar. Det är inte så upphetsande ämnen, men det är i de här diskussionerna som framtiden för Arboga kommun avgörs.

Anmäl text- och faktafel

Annons