Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tomas Karlsson: Bibliotekens framtid måste vara digital

Annons
Kulturminister Amanda Lind (MP) är ansvarig för bibliotekens framtid.

När den nationella biblioteksstrategin, som Kungliga biblioteket ansvarat för, överlämnades till regeringen i förra veckan återfanns en del tankar där som inte behövde tänkas för något eller några decennier sedan.

Vad händer bland de välbesökta läsplatserna vid bibliotekens tidningshyllor i en framtid när tidningarna inte trycks på papper? Vilken roll kan biblioteken då ha för att tillgängliggöra?

Författarna bakom den nya biblioteksstrategin för ett intressant resonemang kring detta. Och betonar den självklara utgångspunkten att ”De som inte har tillgång på annat vis ska få tillgång till datorer och annan digital utrustning på biblioteken. På så sätt ska biblioteken ses som samhällets väg till allas möjlighet att bli del i det digitala samhället”.

Och vidare: ”Genom användning på plats kan forskare och allmänhet få tillgång till databaser och forskningspublikationer som ligger bakom betalväggar. Här ska det vara möjlighet att läsa dagstidningar och tidskrifter som inte är allmänt tillgängliga på nätet”.

Möjliggöra och tillgängliggöra. Demokratisering med hjälp av digitaliseringen. Det är inte för inte som biblioteksstrategin har döpts till Demokratins skattkammare.

Och som utredningssamordnaren Erik Fichtelius anför på DN Debatt: ”Det som stått i tidningen, i det offentliga trycket eller som sjungits på scen, sagts i radio eller visats i TV är en del av landets kunskaps- och kulturarv”.

Sverige har hamnat på efterkälken i ett internationellt perspektiv just när det gäller att göra vårt kunskaps- och kulturarv digitalt. Utredningen siktar på att Sverige till år 2030 ska ha kommit ikapp omvärlden.

Detta sker i ett läge när andra tongångar oftare hörts. Små bibliotek ser ut att leva på lånad tid. Sveriges författarförbund slog larm i förra månaden om vad de kallade biblioteksdöden – över en fjärdedel av landets folkbibliotek har lagts ned sedan 1995 och nedläggningarna fortsätter.

Tomas Karlsson

Anmäl text- och faktafel

Annons