Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tomas Karlsson: Liberaler tar strid mot nationalisterna – Åker L ur EU trots att Europas liberaler växer?

Annons
Liberalerna i Europa stärks, men i Sverige har Jan Björklunds parti det inte lätt.

Enligt den sammanställning av opinionsmätningar i EU-länderna som Pollofpolls.eu presenterar, ser det ut som att de tre partigrupper där SD, Sannfinländarna, Dansk Folkeparti, Alternativ för Tyskland, franska Nationella fronten, italienska Lega med flera ingår i dag, kommer att gå framåt.

Frammarschen gäller just den partigrupp dit SD hör, ECR, som nu i opinionsmätningar ser ut att få 63 ledamöter, jämfört med dagens 34.

Det är en opinionsframgång som blir ännu större med tanke på att det i dag sitter 19 brittiska ledamöter i denna grupp.

Men de övriga två partigrupper som samlar högerpopulister och nationalister, ENF och EFDD, kommer inte att öka, enligt mätningen. Bilden av högerpopulismens framgång är alltså inte odelad.

Mätningens tydligaste besked är två andra. De två största partigrupperna – EPP där svenska M och KD hör hemma, och S&D med S och FI – kommer bägge att gå kraftigt bakåt. EPP ser ut att tappa nästan 20 procent av sina ledamöter, S&D cirka 30 procent.

Samtidigt är Europas liberaler, i som formerar sig i gruppen Alde, på väg mot ett starkt val – som en tydlig motståndare till högernationalisternas EU-politik.

Alde får 95 mandat mot dagens 68, mycket tack vare att franska En Marche anslutit sig. Detta i ett parlament där antalet ledamöter totalt kommer minska från 751 till 705.

De två svenska partier som ingår i Alde är C och L. Just för L är det en verklig paradox att liberala krafter i Europa är på väg att stärkas samtidigt som partiet här i Sverige befinner sig i något av en härdsmälta.

Inom L kommer kärleken till EU med modersmjölken, men mätningar visar att L i dagsläget också hade förlorat bägge sina nuvarande EU-mandat.

Till partiledaren Jan Björklunds aviserade avgång kommer partiledningens etiska ombytlighet som turerna kring riksdagsledamot Emma Carlsson Löfdahls (L) hyrda lägenhet och EU-parlamentarikern Cecilia Wikströms (L) styrelseuppdrag har blottlagt.

De har varit öppna mot sitt parti och fått okej och gratulation från ledningen men efter extern kritik har L svängt 180 grader. Det inger inte förtroende.

Det skulle vara en verklig nesa för Björklunds parti om Europas liberaler stärker sin ställning och ökar antalet ledamöter i EU-parlamentet – samtidigt som L helt blir utan.

Tomas Karlsson

Anmäl text- och faktafel

Annons