Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ledare: Många bäckar små när regeringen höjer skatt

Små steg blir tillsammans ett rejält kliv

Annons

Regeringens budgetförslag om skatter kan tyckas odramatiskt. När alliansregeringen genomförde rejäla sänkningar av inkomstskatten genom flera jobbskatteavdrag var det kraftiga protester från Socialdemokraterna. Ännu lyfter partiet gärna fram att alliansregeringen ska ha satsat för mycket på sänkta skatter.

De här skattesänkningarna har ändå i stort lämnats orörda. Regeringen vet att tydliga skattehöjningar syns på lönebeskedet och kan väcka negativa reaktioner.

Då är det säkrast att låta bli. Bra för löntagarna.

Mindre bra att är skattehöjningar ändå finns där, men i små och mer dolda steg.

Regeringen väljer att räkna upp gränserna för när statliga inkomstskatt ska betalas med prisökningarna plus en procentenhet. Tidigare var det prisökningar plus två procentenheter.

Det senare motsvarar bättre löneökningarna, särskilt med dagens låga prisökningar. Den lägre uppräkningen gör att fler kommer att få betala högre skatt när deras löner höjs. Drygt 50 000 fler under 2017.

Låter krångligt och är svårt att direkt se vilka som drabbas. Någon stor höjning blir det inte heller nästa år.

Regeringen föreslår dock samma uppräkningsmodell för 2018. Då blir det ytterligare ett antal med vanliga inkomster som kommer att betala högre skatt.

Regeringen har också fått kritik för att den har sänkt gränsen för sammanlagt rutavdrag till 25 000 kronor om året. Här har regeringen en poäng i att mycket få i dag utnyttjar hela avdraget.

Kampanjerna mot förändringen kan i onödan ha skämt upp människor som har funderat på att bilda företag för att städa, sköta trädgårdsarbete med mera.

Nu är det genom en bred politisk uppgörelse blivit möjligt att få rutavdrag för fler tjänster, som dator-service i hemmet, flytthjälp och trädfällning på tomten.

Nästa år ska det även gå att göra rut-, eller som regeringen säger rep-, avdrag för reparationer i hemmet av vitvaror som kylskåp och tvättmaskiner.

Det är bra att fler tjänster finns med och att underhåll snarare än att ständigt köpa nytt gynnas.

Men om fler tjänster godkänns och de år från år blir lite dyrare kommer fler och fler att slå i taket. Då kan det efter ett antal år bli problem också för ganska vanliga användare att de slår i taket och får avstå från att köpa tjänster eller frestas att köpa svart.

Det var stark kritik när regeringen höjde bensinskatten i år. Nu finns en regel om att skatten varje år höjs med inflationen plus två procentenheter. Så regeringen behöver aldrig fatta impopulära beslut om högre skatt, den genomförs automatiskt.

Det rimliga vore att öppet fatta beslut om varje skattehöjning i stället för att smyga med gränser, index och tak. I stället genomförs varje år små smyghöjningar.

Flera små skattehöjningar blir dock efter några år desto högre skatt.

Annons